IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли Мъск ще плати данъци за 11 млрд. долара?

Предприемачът е трябвало да продаде акциите независимо от резултата от допитването в Twitter

20:45 | 21.12.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/Patrick Pleul</em></p>

Снимка:  EPA/Patrick Pleul

Илон Мъск обяви, че през тази година ще плати данъци за 11 милиарда долара. Новината бе поднесена - не съвсем нетипично за Мъск - в Twitter. Във втори туит най-богатият човек в света и главен изпълнителен директор на Tesla написа, че тази година ще плати „повече данъци от всеки друг в историята на Америка“.

Споменатата сума е много близка до няколко изчисления, сред които тези на новинарските канали CNBC и Bloomberg, които предполагат сума между 10 и 12 млрд. долара.

В продължение на години Илон Мъск не е плащал почти никакъв данък върху доходите. Според проучване на медията с нестопанска цел ProPublica през 2018 г. той не е платил никакъв данък върху доходите. Причината: данъчната система на САЩ, при която данък върху доходите се дължи само върху реалните доходи, но не и върху увеличението на богатството на хартия чрез печалби от акции или нарастващи цени на недвижимите имоти.

Разправии със Сандърс и Уорън

Тъй като почти не плаща данъци, Мъск неведнъж влиза в конфликт с политиците. В Twitter той публично спори с демократите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън. Наскоро Уорън го нарече „нагаждач“, защото в миналото компаниите на Мъск са били субсидирани от държавата.

Фактът, че мениджърът трябва да плати данъци през тази година, се дължи на това, че междувременно е реализирал част от своите опции за акции в Tesla. Той обяви действието през ноември в Twitter с анкета. Потребителите на социалната мрежа бяха помолени да гласуват дали Мъск трябва да продаде десет процента от акциите си в Tesla. За продажбата гласуваха 57,9% от участниците.

Самият Мъск е описал продажбата като единствената възможност да плати данъците си. Инсценировката предизвика критики: „Дали най-богатият човек в света изобщо трябва плаща данъци, не бива да зависи от резултат от анкета в Twitter", написа председателят на финансовата комисия в Сената, сенаторът демократ Рон Уайдън.

Някои наблюдатели обаче смятат, че Мъск е трябвало да продаде акциите независимо от резултата от допитването. За позицията си на главен изпълнителен директор на Tesla Мъск получава възнаграждение само под формата на опции за акции, без да получава класическа заплата. Ако компанията постигне целите си, той има право да купува фиксиран брой акции всяка година на предварително определена цена.

В случая с Tesla това беше успех: междувременно стойността на акциите се повиши с около 20 000 процента. Тази опция обаче е валидна само за десет години. Ето защо Мъск има време до 2022 г. да осребри опциите, които му бяха предоставени през 2012 г., както и да плати данъци върху печалбата. Общо активите на Мъск се оценяват на 243 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
... и така е редно да бъде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Ако се фанат и ги накарат да плащат данъци на база пазарна оценка, набързо ще им се нормализира надутия пазар :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ако имаш предвид оня д,ърт прилеп Елизабет Уорън или изк.уфелият комунист Сандърс....Е те тва са хората,които цял живот ги хрантути държавата и грам принос нямат към нея.Уорън като си спомня,че се опита да се изкара индианка, за да ползва държавни привилегии.Имала била 1/254 част навахо или нещо подобно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
щом политици му казват измам-ник, спонсориран от държавата , какво повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още