IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla може да обяви локациите на своите нови заводи до края на годината

Концернът се подготвя да произвежда милиони превозни средства в рамките на две години, за да запази преднина пред конкуренцията

17:45 | 31.01.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. може да разкрие местонахождението на своите планирани нови производствени съоръжения до края на годината, заяви главният изпълнителен директор на концерна Илон Мъск. Американският производител на електромобили успя да повиши производството до рекордно високи нива в своите действащи гигафабрики в Калифорния, САЩ, и Шанхай, Китай, през миналата година въпреки недостига на полупроводници. Компанията планира да продължи с увеличението на своите мощности на фона на амбициозните цели за продажбите, докато се подготвя да въведе в експлоатация новите съоръжения в Тексас и Германия, пише Automotive News Europe. 

„През 2022 г. веригите на доставка ще продължат да бъдат основният ограничител на продукцията във всички заводи“, изтъква Мъск по време на обявяването на последния тримесечен отчет през миналата седмица. „Въпреки това ние очакваме значителен растеж през 2022 г. спрямо 2021 г.“, добавя той.

Доставките на Tesla са нараснали с 87% до 936 хил. електромобила през миналата година. Cox Automotive изчислява, че само в САЩ компанията е доставила около 350 хил. превозни средства. Ако тези данни бъдат потвърдени от Tesla, концернът ще изпревари германската група BMW като най-големият производител на луксозни автомобили в страната. През 2021 г. BMW записа 336 644 продажби в САЩ, най-големия ѝ автомобилен пазар по стойност на продажбите.

„Вече не трябва да има съмнение относно жизнеспособността и рентабилността на електрическите превозни средства“, изтъкват от Tesla, добавяйки, че е постигнала по-висок оперативен марж от глобалните автомобилни концерни, които все още разчитат предимно на двигателите с вътрешно горене.

Според Мъск новите фабрики на компанията в Остин и Берлин вече се подготвят за търговско производство, след като стартираха тестовите операции. Tesla също така заяви, че може да успее да увеличи производството в завода си във Фримонт, Калифорния, до над 600 хил. автомобила годишно.

Производителят все още чака окончателното одобрение за производство за своя завод край Берлин. Продукцията от това съоръжение ще бъде насочена изцяло към Европа.

Компанията вече обмисля локациите за новите си заводи, тъй като се стреми да поддържа дистанция като лидер в сегмента пред своите конкуренти.

По думите на Мъск Tesla може да обяви местонахожденията на бъдещите си фабрики до края на годината.

Според Тони Саконаги от Bernstein предвидения ръст в производствения капацитет на концерна ще предостави възможност за изграждане на повече от 3 млн. електромобила годишно през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Смешен си ти, човеченце тpoл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Смешните електрокари, пък дори и на Брадва, са жалки и безпомощни в условията на Севера. При ниски температури, сериозно ниски температури, под -30 градуса, батерията губи над 40% от капацитета си. При още по-ниски температури положението става просто плачевно. Та да ме кандърдисват да мина на градски електрокар за южен град, благодаря, не желая да хвърля два чувала с каймета за едно недоносено луксозно возило. Бих предпочел да си паля пурата с банкноти. По-шик е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още