IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xpeng разширява своя европейски бизнес в Нидерландия и Швеция

Концернът ще открие свои представителства в Стокхолм през следващата седмица и в Нидерландия през март

12:00 | 11.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският производител на електрически автомобили Xpeng обяви, че разширява бизнеса си в Европа, фокусирайки се върху пазарите в Нидерландия и Швеция.

До момента производителят на седаните P7 и P5, както и на SUV моделите G3 и G9, успява да се наложи само в Норвегия от страните в региона, като стартира доставките на този пазар в края на 2020 г., съобщава Ройтерс. 

Очаква се концернът да открие свое представителство в Стокхолм още тази седмица, където ще си партнира с местния дилър Bilia.

В същото време Xpeng се споразумя с нидерландското звено на швейцарския автомобилен дистрибутор Emil Frey за обособяване на търговска мрежа в Нидерландия.

Китайската компания възнамерява да открие свое търговско представителство в страната през следващия месец.

Воден от бившия изпълнителен директор на Alibaba Хъ Сяопин, седмият по големина производител на електромобили в Китай разработва технологии за интелигентни превозни средства, включително интелигентно купе и автономно шофиране.

В началото на февруари Xpeng обяви, че е доставила 12 922 електрически превозни средства през януари, което представлява спад от над 19% спрямо декември 2021 г. На годишна база обаче продажбите на компанията нарастват със 115%. Това е петият пореден месец за Xpeng, в който доставя над 10 хил. електромобила.

Общите доставки на моделите P7, P5, G3 и G3i вече надхвърлят 150 хил. броя, посочват от компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още