IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW увеличава дела си в своето съвместно предприятие в Китай до 75%

Сделката ще увеличи приходите на германския концерн с 8 млрд. евро

17:45 | 11.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група BMW AG заяви, че увеличаването на дела ѝ в нейното китайско съвместно предприятие за производство на автомобили ще увеличи приходите ѝ с 8 млрд. евро, изпращайки сигнал до конкурентите, че инвестира, за да засили присъствието си на най-големия автомобилен пазар в света по обем на продажбите, съобщава Bloomberg. 

Китайските власти дадоха зелена светлина на BMW да увеличи дела си в бизнеса с Brilliance China Automotive Holdings Ltd. до 75% от сегашните 50%, съобщи германската компания в петък. Този ход ще доведе до положителен еднократен ефект в размер на 7-8 млрд. евро за основния автомобилен сегмент на BMW.

BMW е един от първите западни автопроизводители, които се възползват от облекчените правила за собствеността в Китай, касаеща отвъдграничните компании - преломен момент за индустрията.

Китай е най-големият национален пазар на BMW, на който се падат около една трета от глобалните доставки на концерна през миналата година. Предприятието на германския производител в страната сглобява модели за едноименната му марка за продажба на местно ниво, както и изцяло електрическия SUV iX3 за износ.

Преди облекчените правила да влязат в сила по-рано тази година, на чуждестранните производители им беше забранено да притежават повече от половината от дадено китайски предприятие и трябваше да споделят печалбата с местните си партньори. Американският концерн Tesla Inc. представлява забележително изключение, като китайските регулатори му разрешиха да притежава изцяло своето местно предприятие на фона на глобалния тласък към електрическа мобилност и голямата популярност на моделите на Tesla.

„Днешният ден бележи важна стъпка, тъй като продължаваме да разширяваме нашия дълъг и успешен ангажимент към Китай“, заяви главният изпълнителен директор на BMW Оливър Ципсе, добавяйки, че компанията удължава споразумението си за съвместното предприятие с Brilliance до 2040 г.

BMW заяви, че планира да предостави на инвеститорите повече подробности за ефектите от пълното консолидиране на бизнеса в баланса си, когато публикува финансовия отчета за 2021 г. на 16 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още