IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът със спирачките при колите на Mercedes придобива глобални мащаби

Сервизната акция на компанията вече засяга около милион превозни средства, като само в Германия засегнатите коли са около 70 хиляди

14:19 | 07.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен концерн Mercedes-Benz разширява мащаба на сервизната акция, засягаща вече близо един милион превозни средства в глобален мащаб заради риск от повреда на спирачния сервоусилвател, съобщава Ройтерс.

Проверката засяга моделите ML, GL и R-Class, произведени между 2004 и 2015 г. Около 70 000 от тези превозни средства се намират в Германия, изтъкват от компанията. 

Mercedes е установил, че в някои от въпросните автомобили функцията на спирачния сервоусилвател може да бъде засегната от вече започнала корозия.

Това може да доведе до нужда от по-голям натиск върху педала на спирачката, необходим за забавяне на превозното средство и/или до потенциално увеличен спирачен път.

В средата на май компанията започна проверка на повече от 290 хил. превозни средства заради подобни проблеми. Акцията се отнася за моделите ML, GL и R-Class, произведени между 2006 и 2012 г.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) заяви, че автопроизводителят е започнал доброволно сервизна акция с предупреждение към собствениците на засегнатите превозни средства "не шофирайте" поради потенциално корозирали спирачни сервоусилватели. Проблемът увеличава значително риска от катастрофа, предупреждават от Mercedes.

От концерна добавят, че за момента не са регистрирани инциденти заради подобна неизправност.

NHTSA посочва, че превозните средства, които не показват напреднала корозия, могат да се върнат в движение без допълнителни мерки, докато превозните средства с напреднала корозия ще бъдат тествани допълнително.

Автомобилите, които минат теста, могат да останат в движение до две години, но след това ще подлежат на допълнителен ремонт, докато тези, които не издържат проверката, ще трябва да посетят сервиз за смяна на сервоусилвателите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още