IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis: Автомобилният пазар ще се срине, ако електромобилите не поевтинеят

Политиците изглежда "не се интересуват" дали автопроизводителите разполагат с достатъчно суровини, за да подкрепят промяната, изтъква Карлос Таварес

22:56 | 30.06.22 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес. Снимка: Bloomberg L.P.

Един от най-големите европейски производители на автомобили Stellantis NV предупреди на фона на постигнатата сделка между министрите на околната среда на страните членки на Европейския съюз (ЕС), че  индустрията е обречена, освен ако електромобилите не станат по-евтини.

Stellantis се стреми да намали разходите за производство на електрически превозни средства с 40 процента до 2030 г., заяви главният производствен директор Арно Дебьоф, цитиран от Automotive News.

Производителят на Fiat, Peugeot и Jeep планира да произвежда някои от необходимите части на превозните средства в свои съоръжения, като същевременно притиска своите доставчици да намалят цените на компонентите.

Ако електромобилите не поевтинеят, „пазарът ще се срине“, предупреди Дебьоф по време на посещение на фабриката на компанията в Тремери, Франция. "Това е голямо предизвикателство", допълва директорът.

Stellantis планира да пусне в продажба повече от 75 напълно електрически модела до края на това десетилетие и да трансформира поне някои от своите френски фабрики, за да произвеждат електромобили. Въпреки че компанията влага милиарди евро за внедряването на електрически коли, тя се ангажира да поддържа силна възвръщаемост, разчитайки на допълнителни приходи от софтуер и услуги, както и от някои първокласни превозни средства. 

В същото време цените на електромобилите се покачват бързо, тласкани от ускоряващата се инфлация в глобален план и дефицита на суровини. Tesla повиши цените на своите модели, предлагани в САЩ, с до 6000 долара по-рано този месец, след подобни мерки предприеха преди това Rivian, Hummer и Ford.

Растящите разходи правят нерентабилни някои електрически модели, заяви от своя страна главният финансов директор на Ford Джон Лоулър по време на конференция за инвеститори по-рано този месец.

В началото на седмицата екологичните министри на ЕС се договориха за намаляване на нивата на въглеродните емисии при новите автомобили до 2035 г. Това притиска автоконцерните да засилят ангажимента си към електрическата мобилност и да електрифицират своята продуктова гама в рамките на малко повече от десетилетие.

Въпреки че Stellantis ще се съобрази с решението, политиците изглежда "не се интересуват" дали автопроизводителите разполагат с достатъчно суровини, за да подкрепят промяната, изтъква ръководителят на автомобилната група Карлос Таварес.

Прогнозираният силен ръст на търсенето на електромобилни батерии между 2024 и 2027 г. – преди голяма част от предвидените европейски фабрики за батерии да бъдат въведени в експлоатация – ще даде преднина на азиатските компании и ще „изложи на риск“ производството на клетки в региона, предупреждава Таварес по време на посещение на фабриката на Stellantis в Мец, Североизточната Франция.

Stellantis строи пет големи фабрики за батерии в Северна Америка и Европа, които ще осигурят на концерна производствен капацитет от 400 гигаватчаса (ГВтч) годишно до 2030 г.

Според Таварес компанията не изключва възможността да придобие мина, за да си осигури доставките на суровини.

Stellantis също обмисля до каква степен може да произвежда собствена енергия, за да си създаде буфер срещу нарастващите цени в случай на прекъсване на доставките в резултат на руската инвазия в Украйна.

„Разполагаме с обширни локации, където можем да инсталираме слънчеви панели“, изтъква Таварес.

Таварес не предложи гаранции, че всички европейски фабрики ще участват в трансформацията, като каза, че това зависи от състоянието на автомобилния пазар през следващите години. 

В средата на месеца Stellantis предизвика сътресения в индустрията, напускайки регионалната лобистка група – Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА). Мярката отразява пряко решението на Европейския парламент за постепенно премахване на колите с двигатели с вътрешно горене от пазара до 2035 г., като АСЕА остро критикува това.

Асоциацията, която е основана преди 30 години и в момента в нея членуват 16 големи автомобилни компании, ще загуби един от най-важните си източници на финансиране, когато Stellantis окончателно напусне.

Вместо членство в ACEA, Stellantis сега иска да създаде отворен дискусионен форум, наречен „Форум за свобода на мобилността“. Всяка година на отворена платформа всички, които имат интерес към темата за мобилността в Европа, ще обсъждат разумни, ефективни и социално приети форми на мобилност. Става дума за „360-градусов" изглед на всички проблеми с мобилността, изтъква Таварес. Това събитие е планирано да се проведе за първи път в началото на 2023 г.

*Stellantis е сформирана през януари 2021 г. чрез сливането между PSA Group и Fiat Chrysler. Групата разполага с 14 марки, в това число Peugeot, Opel, Jeep, Chrysler, Ram и Maserati.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още