IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rolls-Royce избра ветеран от петролната индустрия за нов лидер

62-годишният Туфан Ергинбилгич е прекарал 20 години в BP

12:35 | 26.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Rolls-Royce Holdings избра ветерана от петролната индустрия Туфан Ергинбилгич за следващия си главен изпълнителен директор, заменяйки Уорън Ийст, когато той се оттегли в края на годината, съобщава Bloomberg.

62-годишният Ергинбилгич е прекарал 20 години в BP, а в последната си роля, преди да напусне през 2020 г., е управлявал бизнеса на компанията, свързан с рафинирането, нефтохимикалите и сервизните станции, каза базираната в Лондон Rolls-Royce в изявление от вторник. В момента той е партньор в компанията за частни инвестиции Global Infrastructure Partners.

Акциите на Rolls-Royce останаха почти без промяна по време на ранната търговия в Лондон. Цената им спадна, след като компанията обяви, че Ийст се оттегля, а понижението им от началото на годината е 25%.

Компанията заяви през февруари, че Ийст ще напусне в края на 2022 г. след над 7 години начело, през които ръководи производителя на самолетни двигатели през трудния период вследствие на пандемията от Covid-19.

Ергинбилгич ще поеме новата си роля от 1 януари. Той ще получава по-голяма заплата от предшественика си, с базова заплата от 1,25 млн. паунда спрямо 968 хил. паунда за Ийст през 2022 г. Освен това той ще получи два транша с акции, всеки на стойност 3,75 млн. паунда към датата на отпускане, които ще бъдат предоставени през 2027 и 2028 г.

Назначението продължава практиката на британския производител да наема хора извън авиоиндустрията, за да запълва топ управленски позиции. Ийст, който управляваше компанията, докато се бореше с проблеми като надеждност на двигателя, мащабни съкращения на работни места и коронавируса, се присъедини към Rolls-Royce от британския производител на чипове ARM Holdings.

Председателят на Rolls-Royce Анита Грю по-рано заяви, че няма нужда новият главен изпълнителен директор да има опит в аерокосмическата сфера, но трябва да покаже способност да отключва стойност от различни бизнес сегменти след удара върху рентабилността през пандемията. Rolls-Royce е изправена и пред предизвикателството да модернизира бизнес, който исторически е фокусиран върху газовите турбини, тъй като бъдещите самолети ще бъдат задвижвани от електричество или водород.

Ергинбилгич напусна BP на фона на по-широки управленски сътресения в началото на 2020 г. Под негово управление подразделението, което управляваше, се разшири на нови пазари, например зареждане на електрически превозни средства, се казваше в информация от компанията по онова време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още