IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската Nidec освободи оперативния си директор заради слаби резултати

Отстраняването на Джун Секи подчертава проблемите на разработчика на електромотори с намирането на наследник на основателя Шигенобу Нагамори

16:02 | 02.09.22 г.
Снимка: Kosuke Okahara/Bloomberg
Снимка: Kosuke Okahara/Bloomberg

Японската Nidec Corp., основен производител на електромотори, смени втората по важност фигура в ръководството си, подчертавайки трудностите при намирането на подходящ лидер, който да наследи основателя Шигенобу Нагамори като главен изпълнителен директор, съобщава Ройтерс.

Джун Секи, президент и главен оперативен директор в компанията, ще се оттегли, като по този начин поема отговорност за спада на приходите. Той ще бъде заменен от заместник-председателя Хироши Кобе от събота (3 септември), споделят от Nidec.

78-годишният Нагамори нае Секи, бивш мениджър в Nissan Motor Co., през 2020 г., с идеята да помогне на компанията да се превърне в основен играч при компонентите за автомобили от следващо поколение.

Секи зае поста главен изпълнителен директор през юни 2021 г., но малко след това беше понижен, като Нагамори изрази недоволството си от финансовите резултати на компанията и от ценовия спад на акциите ѝ.

Отделът за автомобилни продукти на Nidec, ръководен от Секи, тази година отчете оперативна загуба за първото тримесечие, засегнат от коронавирусните блокади, от глобалния недостиг на чипове, както и високите разходи за преструктуриране и за разработка.

По време на представянето на последния отчет в края на юли Нагамори каза, че иска да предаде управлението до две години, след като представянето на компанията се подобри, и отрече спекулациите, че възнамерява да остане на поста в дългосрочен план.

73-годишният Кобе работи в Nidec от основаването ѝ през 1973 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още