IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan придобива японски производител на батерии за хибридни автомобили

Автомобилната компания купува акциите на основния инвеститор във Vehicle Energy Japan за неизвестна цена

09:51 | 07.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. се е споразумял да придобие всички обикновени акции на производителя на литиево-йонни батерии Vehicle Energy Japan, съобщава Nikkei Asia Review.

От Nissan посочват, че чрез придобиването на акциите, притежавани от Innovation Network Corporation of Japan (INCJ), който е подкрепен от японското правителство фонд, Vehicle Energy Japan ще стане консолидирано дъщерно дружество на автомобилния производител, в което той ще има дял заедно със съществуващите акционери Maxell и Hitachi Astemo.

Nissan не предоставя финансови подробности за сделката.

Vehicle Energy Japan разработва, произвежда и продава литиево-йонни батерии за хибридни превозни средства.

„Инвестицията ще позволи на Nissan да си осигури стабилен доставчик на батерии и да допринесе за разработването на батерии от следващо поколение с конкурентно предимство както по отношение на производителност, така и на цената“, изтъква автоконцернът.

Стабилното снабдяване с материали за батерии е сред многото предизвикателства, пред които са изправени автомобилните производители по света, тъй като по-строгите екологични разпоредби ускоряват производството и продажбите на по-чисти, електрифицирани автомобили.

Местният конкурент на Nissan, Honda Motor Co., наскоро обяви, че е създал партньорство с търговската компания Hanwa Co, за да си осигури стабилни доставки на основни метали, използвани в батериите за електрически превозни средства.

Проучване на екологичната организация Greenpeace показва, че японските концерни са изправени пред по-големи рискове от изменението на климата в сравнение със своите международни конкуренти, тъй като голяма част от тяхното производство остава концентрирано в островната страна. Toyota, Honda и Nissan ще се сблъскат с големи предизвикателства, вариращи от урагани и наводнения до високи температури и недостиг на вода, през следващите години в зависимост от това къде се намират техните фабрики, предупреждава Greenpeace, която анализира данни, предоставени от Moody's ESG Solutions.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още