IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota записа най-силния си август с над 44% ръст на продажбите

Продажбите на концерна извън Япония също отчитат рекорди за месеца

10:11 | 29.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалното производство на Toyota Motor Corp. е нараснало с рекордно високи темпове през август, тъй като секторът продължава да се възстановява от щетите, нанесени през 2020 г. и 2021 г. от пандемията от COVID-19, което води до увеличение на активния производствен капацитет, главно отвъд граница, съобщава Ройтерс, цитирайки най-големия автомобилен концерн в света по пазарен дял.

Данните предлагат временно облекчение за японската компания, която беше подложена на проверка от реалността относно способността ѝ да се справи с предизвикателствата около постигането на годишната си цел за производство на 9,7 млн. автомобила в световен план.

Производството на Toyota се увеличава с 44,3% до 766 683 броя през август спрямо отчетените преди година 531 448  броя, с което компанията надхвърля своята производствена цел за месеца от 700 000 превозни средства.

Производството се увеличава главно в чужбина, като вътрешното производство на японците е нараснало само с 5,6% на годишна база, докато това отвъд граница се увеличава с 65,1 на сто – рекордно увеличение за август.

Toyota успя да си осигури повече полупроводници от очакваното, най-вече от азиатски доставчици, посочва говорител на компанията.

Производството на концерна през първите пет месеца на текущата фискална година, която започна в началото на април, сега е с 6,7% по-малко по обем от първоначалните планове на Toyota, като тук има подобрение спрямо юли, когато компанията изоставаше с 10,3%, изчислява Ройтерс.

Продажбите на производителя на Corolla и Prius в чужбина също записаха рекорд за август, водени от възстановяването от спада на продажбите миналата година на фона на огнищата на коронавирус в Китай и останалата част от Азия.

Продажбите в чужбина се увеличават с 8,9% през август на годишна база до 694 272 автомобила, докато тези в Япония растат с 25,8% до 82 775 автомобила, тъй като недостигът на части и огнищата на COVID-19 нарушиха местното производство.

Президентът на Toyota Акио Тойода ще присъства на националния конгрес на дилърите в САЩ, който се провежда в Лас Вегас, като това ще е неговата първа подобна среща с дилърите след появата на пандемията.

Производството на компанията в САЩ нараства през август с 11,9%, основно благодарение на увеличения активен капацитет и на факта, че недостигът на полупроводници и други важни компоненти доведе до спиране на операциите през същия месец на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още