IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на най-големия търговец на употребявани коли в САЩ се сриват с 20%

Инфлационният натиск помрачава финансовите резултати на CarMax за второто тримесечие

18:06 | 29.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на CarMax Inc. поевтиняха с 20% в часовете преди редовната търговия на „Уолстрийт“ в четвъртък, след като резултатите на най-големия търговец на употребявани автомобили в САЩ за второто тримесечие бяха помрачени от въздействието на ускорената инфлация при потребителските разходи, съобщава Ройтерс.

Към 18 ч. българско време, след началото на редовната сесия, акциите се търгуват с още по-голям спад в цената от над 23%.

Силното търсене на личен транспорт осигури стабилни продажби както на нови, така и на употребявани автомобили в САЩ от началото на годината, но агресивното увеличение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и по-високите цени на автомобилите започват да променят тази тенденция.

„Ние вярваме, че редица макроикономически фактори са повлияли върху резултатите при продажбите през второто тримесечие, като предизвикателствата в достъпността на превозните средства, които произтичат от широкоразпространения инфлационен натиск, както и от нарастващите лихвени проценти и ниското доверие на потребителите“, изтъкват от CarMax.

Консултантската фирма Cox Automotive, която проследява тенденциите на пазара на автомобили в САЩ, намали в сряда прогнозата си за продажбите на нови и употребявани автомобили поради влошаване на потребителските настроения.

Потребителите започват да се отказват от покупка, тъй като нарастващите лихви и високите цени на автомобилите увеличават значително първоначалните разходи, изтъква главният икономист на Cox Automotive Джонатан Смоук.

CarMax, чиито акции стартираха сесията в четвъртък на двугодишно дъно, отчете печалба от 79 цента на акция, което е значително под медианната оценка на анализатори от 1,39 долара за акция, според данни на Refinitiv.

Приходите възлизат на 8,14 млрд. долара и също изостават от пазарните очаквания за 8,54 млрд. долара, след като продажбите на дребно на употребявани коли се понижиха с 6,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още