IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият завод на Toyota в Мианмар е започнал работа след 19 месеца забавяне

Операциите в Мианмар не са пряко свързани с компании, които имат връзки с военните, „във всички процеси от жизнения цикъл на автомобила“, изтъква концернът

12:31 | 12.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен производител Toyota Motor Corp. е започнал да сглобява автомобили в новия си завод в Мианмар, който беше спрял работа за повече от 19 месеца след военния преврат и по време на пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс.

Компанията посочва, че заводът, който е въведен в експлоатация на фона на масовото изтегляне на чуждестранни компании от Мианмар, е започнал да сглобява един или два пикапа Hilux на ден, работейки с части, изпратени до Мианмар през септември.

Редица мултинационални компании са изправени пред натиск да загърбят инвестициите си в Мианмар, за които се смята, че облагодетелстват военния режим в страната.

„Вярваме, че това отговаря на нашето първоначално намерение да допринесем за индустриалното развитие на Мианмар... и да подкрепим живота на нашите служители и техните семейства“, изтъкват от Toyota. „При тези обстоятелства ние непрекъснато полагаме всички усилия да спазваме всички съответни закони и разпоредби“, добавя компанията.

Първоначално заводът трябваше да отвори врати през февруари 2021 г., същия месец, в който военните направиха преврат, за да спрат Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чи да сформира ново правителство. Властта в страната премина в ръцете на главнокомандващия Мин Онг Хлаинг заради отказа на правителството да реагира на твърденията за масови изборни измами на вота през ноември, както и заради това, че управляващите не са отложили вота заради кризата с коронавируса.

Human Rights Watch призова Toyota и всички други компании, които искат да инвестират или да възобновят дейността си в Мианмар, да проведат надлежна проверка на правата на човека.

„Toyota със сигурност трябва да се въздържа от правене на бизнес с военни конгломерати от Мианмар... както и с техните дъщерни дружества“, изтъква Тепей Касаи от организацията.

Toyota посочва, че според вътрешно проучване нейният бизнес в Мианмар не е пряко свързан с държавни компании и такива, които имат връзки с военните, „във всички процеси от жизнения цикъл на автомобила“.

През юни японската компания за напитки Kirin Holdings заяви, че ще продаде своя дял в съвместно предприятие в Мианмар с местен партньор, свързан с армията.

Заводът на Toyota е в специалната икономическа зона Thilawa, производствен и логистичен център извън бизнес центъра Янгон, построен с японски инвестиции.

Решението на Toyota да започне производство там беше обявено за първи път от Nikkei.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още