IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes пуска в продажба електромобил, който ще се конкурира с Model Y на Tesla

EQE предлага пробег от 590 километра и ще се предлага при начална цена от около 70 000 евро

16:52 | 17.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Mercedes-Benz Group AG разширява гамата си от изцяло електрически автомобили с нов SUV Модел, който ще се конкурира с Model Y на Tesla Inc. в опит на германския автомобилен концерн да електрифицира цялото си продуктово портфолио до края на десетилетието, съобщава Bloomberg.

EQE, представен малко преди автомобилното изложение в Париж, предлага пробег от 590 километра и ще се предлага при начална цена от около 70 000 евро, когато се появи на пазара в края на годината. Това е четвъртият модел на Mercedes, който използва специална архитектура, стоящата в основата на флагмана EQS.

„Това е поредното доказателство, че последователно изпълняваме нашата стратегия да станем изцяло електрически“, заяви главният изпълнителен директор на Mercedes Ола Калениус.

SUV-ът разполага със 141-сантиметров (55,5-инчов) широк екран, а високопроизводителната AMG версия ще развива максимална скорост от 210 километра в час (км/ч).

Групата също така обяви, че нейните превозни средства ще са първите, оборудвани  с устройства, които не са на Apple, които предлагат система за съраунд звук, разработена от Dolby Laboratories.

Mercedes планира да предложи електрически версии на всички свои конвенционални модели до края на годината, след което ще представи три нови платформи, които ще се превърнат в основна на бъдещото електрическо портфолио на компанията. До 2030 г. концернът ще продава само електромобили на някои пазари, където премахването на двигателя с вътрешно горене е възможно.

За да подпомогне финансирането на това амбициозно внедряване, Mercedes планира да премахне превозните средства с по-нисък марж в полза на по-печелившите G-Wagon SUV-ове и модели с висока производителност.

Битката с Китай

SUV-ът EQE, който ще се произвежда в американския завод на Mercedes в Алабама, дебютира в Musée Rodin в Париж преди автомобилното изложение, в което липсват много западни производители на автомобили, включително Volkswagen AG и BMW AG. Сред компании, които запълват празнините, ще бъдат редица китайски производители, водени от BYD Co., най-големият производител на електромобили в страната.

Китайските производители на електромобили засилват стремежа си да разширят своето присъствие в Европа. По-рано този месец Nio Inc. обяви плановете си да започне продажби в Германия, Дания, Швеция и Нидерландия след скромен успех в Норвегия. Great Wall Motor Co. и Seres Group Co. също са част от китайския контингент, който представя свои продукти на изложението в Париж.

След серия от неуспехи за китайските компании през годините, преходът към електрическа мобилност дава нова възможност за тези концерни да се наложат в Европа. Британската марка MG, собственост на китайската SAIC Motor Corp., миналата година продаде около 40 000 автомобила в Европа.

„Стабилни“ продажби

Автомобилните концерни, показващи своите лъскави нови модели в Париж, страдат от ниско потребителско доверие на фона на ускорената инфлация и нарастващите лихви.

И докато BMW, основен съперник на Mercedes при луксозните коли, заяви, че поръчките на нови превозни средства започват да се забавят, производителят на S-Class Посочи, че продажбите му скачат с 21% през третото тримесечие, като Китай води сред пазарите по растеж.

В интервю за Bloomberg Television Калениус определи доставките през третото тримесечие „стабилни“ и каза, че дори икономиката „да се охлади“, Mercedes ще бъде подготвен.

„Също така гледаме да завършим тази година по стабилен начин и след това ще видим какво ни носи следващата година“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още