IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SEAT и VW се ангажират с мащабен електромобилен проект в Испания

Общата стойност на плана за електрификация на испанската автомобилна индустрия е изчислена на 10 млрд. евро

16:22 | 09.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Испанското подразделение на Volkswagen Group - SEAT, ще започне работа върху мегапроект за производство на електрически превозни средства и батерии, след като преодолее първоначалните резерви относно размера на държавните субсидии за начинанието, съобщава Ройтерс.

Проектът, ръководен от SEAT, в който ще вземат участие и 60 други компании, свързани с Volkswagen, предвижда инвестиция от 10 млрд. евро за електрифициране на испанската автомобилна индустрия и превръщането на страната в европейски център за производство на електронни превозни средства и батерии.

Миналия месец испанското правителство обяви, че бизнесът VW-SEAT ще получи 397,4 млн. евро от общо предвидените 877 млн. евро в първата фаза на програмата за финансиране на електрически превозни средства PERTE, използвайки фондовете на ЕС за възстановяване от пандемията.

Въпреки че SEAT получи най-голям дял, първоначално заяви, че финансирането не е достатъчно. Не става ясно дали размерът на средствата е увеличен. Местните медии съобщиха, че регионалните власти са предложили някои допълнителни субсидии и заеми.

„Приемането на PERTE от Volkswagen Group и SEAT е знак за нашия силен ангажимент към Испания и Европа“, заяви шефът на SEAT Уейн Грифитс.

Volkswagen Group ще електрифицира фабриките си в Марторел и Памплона, а Испания ще се сдобие с първия си завод за батерии в Сагунто, добави Грифитс. По думите му проектът ще създаде хиляди работни места.

Испания е втората по големина държава в Европа по производство на автомобили след Германия и планира да използва европейско финансиране, за да подсили своята индустрия.

Допълнителен кръг от субсидии ще доведе до изплащане на още над 2 млрд. евро, необходими на сектора, за да се справи успешно с електрификацията, изтъква правителството.

„Това е първа стъпка и сега ще продължим да търсим решения за разработване на нашия амбициозен план за електрификация“, изтъква Грифитс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още