IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai и SK On подписаха договор за доставка на електромобилни батерии

Доставките ще започнат след 2025 г. и ще се отнасят за произведените в САЩ електромобили на Hyundai

13:47 | 29.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният концерн Hyundai Motor Group и производителят на батерии SK On, които са базирани в Южна Корея, подписаха договор за доставка на батерии за електрически превозни средства, които ще бъдат произвеждани в Северна Америка, съобщава Ройтерс.

От SK On посочват, че меморандумът за разбирателство позволява на двете компании да си сътрудничат в сферата на електрическата мобилност. Производителят на батерии ще предоставя своите продукти на Hyundai Motor, който ще ги интегрира в електромобилите си, насочени към американския пазар. Доставките на батерии трябва да стартират след 2025 г.

Партньорството позволява на двете компании да отговорят на новите критерии за федерална помощ при покупка на електромобили и стимулиране на екологичните технологии, заложени в Закона за намаляване на инфлацията (IRA), подписан от президента на САЩ Джо Байдън през август.

От 2023 г. най-малко 40% от използваните в батериите жизненоважни метали ще трябва да се добиват и обработват в САЩ или в някои техен търговски партньор, за да могат съответните електромобили да се възползват от данъчните облекчения и стимули, като делът на тези минерали постепенно ще нараства до 80% до 2027 г. включително.

В понеделник южнокорейската медия Dailian съобщи, че Hyundai Motor и LG Energy Solution Ltd.  (LGES), основен конкурент на SK On, планират да изградят две фабрики за батерии в САЩ, като всяко съоръжение ще има годишен капацитет от около 35 гигаватчаса (ГВтч).

Hyundai направи първа копка на своя електромобилен завод в Джорджия през октомври, като планира да започне търговско производство през първата половина на 2025 г. Съоръжението ще произвежда 300 хил. автомобила.

Компанията си подсигури доставки на алуминий чрез договор с индонезийската металодобивна компания PT Adaro Minerals Indonesia. Съгласно споразумението Hyundai ще получава алуминий, произведен от дъщерното дружество на Adaro, PT Kalimantan Aluminium Industry, на ранен етап от производството, информира индонезийската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още