IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Waymo е подала заявление за платен автономен превоз в Сан Франциско

Разглеждането на заявлението и евентуалното одобрение от страна на калифорнийската Комисия за обществени услуги може да отнемат месеци

12:27 | 14.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното на компанията майка на Google Alphabet Inc. за автономни технологии Waymo е подало заявление до властите в щата Калифорния за разрешение за търговска експлоатация на неговите превозни средства в Сан Франциско, съобщава Ройтерс.

Заявлението е постъпило в щатската Комисия за обществени услуги в понеделник (12 декември), като неговото разглеждане и евентуалното одобрение може да отнемат месеци.

Cruise, звеното за автономни коли на General Motors Co., остава единствената компания с разрешение за търговска експлоатация в щата, като превозните средства на подразделението на американския автомобилен концерн вече таксуват пътниците в Сан Франциско.

Waymo и Cruise са лидери в сферата на автономните превозни средства в САЩ, демонстрирайки, че този вид транспорт ще се превърне в широкодостъпна и рентабилна услуга.

Андрю Чатъм, софтуерен инженер в Waymo, заяви, че компанията е актуализирала софтуера, който контролира спирането и ускоряването, за да намали вибрациите и като цяло е надхвърлила целите за тази година, свързани с поведението на превозните средства.

Подобрената система за автономно шофиране отчасти обяснява по-плавното ускорение и спиране в сравнение с резултатите преди година, изтъква Чатъм по време на тест драйв миналия петък.

Waymo превозва пътници в Сан Франциско от май в своите автономни коли, но с човек зад волана, който може да поеме управлението във всеки един момент.

През ноември компанията стартира търговска експлоатация на своите превозни средства във Финикс, Аризона, като следващата стъпка е внедряване на услугата в Лос Анджелис.

От началото на 2017 г. Waymo тества автомобилите си в няколко крайградски региона извън Финикс, включително Чандлър, Меса, Темпе и Гилбърт. Компанията също така управлява търговска услуга за превоз на пътници, наречена Waymo One, като използва комбинация от превозни средства със и без водачи за безопасност.

През миналата година звеното на Alphabet стартира програмата Trusted Tester, която по същество е ребрандиране на опцията за първи проявили интерес шофьори, която тя провежда в предградията на Финикс. Клиентите, които се интересуват от използването на колите на Waymo, влизаха в списък на чакащите и след одобрение подписваха споразумения за неразкриване на информация, за да получат достъп до ранните технологии на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още