IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценката на Tesla падна под тази на Meta за първи път от над година

Последният спад в стойността на акциите на концерна беше предизвикан от новия кръг от ценови намаления, които Tesla предприе относно своите модели в Китай

17:16 | 06.01.23 г.
Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарната капитализация на Tesla Inc. падна под тази на Meta Platforms Inc., компанията майка на Facebook, за първи път от над година насам, след като акциите на електромобилния концерн поевтиняват с над 2,8% при началото на редовната търговия на Wall Street.

Това е поредният мрачен сигнал за проблемите, които съпътстват компанията на фондовата борса през последните месеци, пише Bloomberg.

Технологичните компании с големи оценки, които се възползваха от завръщането на бичите настроения на Wall Street, изпитваха сериозни затруднения през миналата година, поемайки основната тежест от увеличените лихвени проценти. И докато 2023 г. предоставя възможност за възстановяване на акциите им, книжата на Tesla продължават низходящата спирала.

Последният спад в стойността на акциите на концерна беше предизвикан от новия кръг от ценови намаления, които Tesla предприе относно своите модели в Китай, за да ограничи натрупването на инвентар и да засили търсенето.

На фона на спада в стойността на акциите на компанията в началото на редовната търговия на Wall Street в петък, пазарната капитализация на Tesla се понижава под тази на Meta. За сравнение – миналата година, преди главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск да придобие Twitter Inc., оценката на производителя на електромобили беше три пъти по-голяма от тази на компанията на Марк Зукърбърг.

Към момента Meta има пазарна капитализация от 334 млрд. долара, а тази на Tesla е 331,9 млрд. долара.

Двете дружества развиват различен бизнес, но пренареждането в класацията по пазарна капитализация е важно, тъй като бележи още една промяна в начина, по който инвеститорите подреждат приоритетите си по отношение на технологичните компании.

Резките ценови спадове на акциите през 2022 г. изхвърлиха и двете компании от елитния клуб на бизнесите с капитализация от 1 трлн. долара и повече в САЩ, в който досега са попадали само шест фирми. Три от тях все още имат оценка над този праг - Apple Inc., Microsoft Corp. и Alphabet Inc.

Акциите на Tesla приключиха 2022 г. с рекорден спад в цената от 65%, засенчвайки годишното понижение от 33% на индекса Nasdaq 100. През първата сесия на 2023 г. акциите на базирания в Остин, Тексас, автомобилен производител поевтиняха с повече от 12%, след като нови данни показаха, че е доставил по-малко превозни средства от очакваното през последното тримесечие въпреки въвеждането на сериозни стимули на основните пазари.

Meta, за разлика от Tesla, се справя по-добре през последните месеци. Акциите ѝ поскъпнаха с 43% спрямо най-ниското си ниво през ноември, тъй като компанията предприе драстични мерки за намаляване на разходите, които включват закриване на повече от 11 хил. работни места. От началото на тази година книжата ѝ са прибавили над 5% към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още