IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия е близо до сделка с BYD и Tesla за изграждане на електромобилни заводи

Споразуменията ще подкрепят ангажимента на президента на страната Джоко Уидодо да привлече най-големите производители на електромобили

11:40 | 17.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индонезия е близо до окончателни споразумения с китайския автомобилен производител BYD Group и с американския концерн Tesla Inc. за инвестиране в съоръжения за производство на електрически превозни средства в страната, съобщава Ройтерс, цитирайки координиращия министър Лухут Панджайтан.

Държавата от Югоизточна Азия агресивно насърчава инвестициите в батерии и електромобили, за да се възползва от своите богати на никел находища. Някога основен износител на никелова руда, Индонезия забрани износа на метала, за да осигури достатъчно суровини за инвеститорите, които са готови да развиват местна производствена дейност.

„Всички най-големи (електрически) производители на автомобили в света ще инвестират тук. BYD Group, номер едно в света, Tesla, номер две, Hyundai и така нататък, всички те финализират сделки с Индонезия“, заяви Панджайтан по време на среща с провинциалните власти.

Министърът не предостави повече подробности относно сделките.

Южнокорейският производител на автомобили Hyundai въведе в експлоатация своя местен завод през март 2022 г., произвеждайки първите електромобили в страната.

SGMW Motor Indonesia, част от съвместно предприятие на SAIC Motor Corp Ltd, General Motors Co и Wuling Motors Holdings, също изгради монтажни съоръжения в Индонезия.

Миналата седмица Bloomberg съобщи, че Tesla е близо до сключването на предварителна сделка за създаване на фабрика в Индонезия, тъй като американският електромобилен концерн, воден от Илон Мъск, се стреми да се възползва от богатите залежи на суровини на страната от Югоизточна Азия. Заводът ще произвежда до 1 милион коли годишно, което е в съответствие с амбицията на Tesla за постигане на подобен капацитет за всички свои съоръжения по света.

Дискусиите между властите и ръководството на концерна включват изграждането на множество съоръжения в страната, обслужващи различни функции в производството и веригата на доставки, изтъкват източниците.

Индонезия отдавна ухажва Tesla, като миналата година правителството сключи споразумение за доставка на никел на стойност 5 млрд. долара с производителя на автомобили. В интервю за Bloomberg през август президентът на Индонезия Джоко Уидодо каза, че страната иска Tesla да произвежда електрически автомобили на нейна територия, а не само батерии, и е готов да отдели време, за да убеди Мъск да гледа на Индонезия като на нещо повече от доставчик на ключови ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още