IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландска компания ще доставя никел на Stellantis от 2025 г.

Споразумението, което подписаха двете компании, ще осигури доставки на метала за автомобилния концерн в период от 5 години

11:06 | 18.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният производител Stellantis NV подписа споразумение с финландската компания Terrafame за доставка на никелов сулфат в рамките на 5-годишен период, започвайки от 2025 г., съобщава Ройтерс.

„Това споразумение е част от стремежите ни да си осигурим източници на суровини, които да отговарят на нашите нужди от електромобилни батерии“, изтъква главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес.

Stellantis, третата по големина автомобилна група в света по продажби, която контролира марките Peugeot, Fiat, Chrysler и Jeep, се стреми да електрифицира цялата си продуктова гама в Европа до 2030 г. и да повиши дела на електромобилите до 50% на американския пазар за същия период.

Автомобилният производител каза, че споразумението с Terrafame "ще покрие значителна част от нуждите му от никел в региона“.

Миналата седмица Stellantis сключи сделка с австралийската миннодобивна компания Element 25 за доставка на манганов сулфит - последното от поредица споразумения за доставка на суровини за електрически батерии.

По отношение на възобновяемата енергия Stellantis планира да инвестира в проект за геотермална енергия в Германия съвместно с разработчика на литий Vulcan Energy Resources, за да диверсифицира източниците на енергия за своя монтажен завод в Рюселсхайм. Проектът за геотермална енергия ще осигури възобновяема топлина за комплекса на Stellantis, където се произвеждат моделите DS 4 и Opel Astra.

През септември Stellantis обяви, че се стреми да произвежда собствена енергия за своите монтажни заводи в Европа на фона на поскъпващата електроенергия в региона. „Обсъждаме значителни инвестиции за производство на собствена енергия в нашите индустриални обекти“, заяви главният изпълнителен директор на концерна Карлос Таварес пред журналисти. „Решението ще бъде взето през следващите няколко седмици, ако не и през следващите няколко дни“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още