IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VinFast също обмисля отстъпки за купувачите на електромобили в САЩ

По този начин виетнамската компания иска да запази пазарната конкурентоспособност на своите модели

11:38 | 19.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамският производител на електрически превозни средства VinFast ще осигури отстъпки за клиентите в САЩ, за да защити пазарната конкурентоспособност на своите модели, седмица след като Tesla Inc. предприе подобни мерки, за да стимулира търсенето, съобщава Ройтерс.

VinFast, която е основана през 2019 г., се стреми да се разшири в САЩ, където ще се конкурира с компании като Tesla, Ford и General Motors с два модела - VF8 и VF9 – предлагани на начална цена от съответно 59 хил. долара и 83 хил. долара.

За сравнение, цената на базовата версия на Model Y в САЩ беше намалена до 52 990 долара спрямо 65 990 долара преди това.

„Като нова марка, която навлиза на пазара, когато други брандове намалят цените си, ние трябва да измислим промоции, за да гарантираме конкурентоспособността на VinFast“, посочва говорител на виетнамския концерн. „Обмисляме много промоционални програми, които ще обявим скоро“, добавя той, без да уточнява дали въпросните промоции ще включват намаляване на цените.

VinFast стартира доставки в САЩ в края на ноември с партида от 999 електромобила, които ще бъдат изпратени до купувачите до края на януари.

Концернът заяви, че си е осигурил почти 65 хил. поръчки в световен мащаб и очаква да продава 750 хил. превозни средства с батерии годишно до 2026 г.

VinFast планира да построи монтажен завод за електромобили в Северна Каролина, като очаква окончателно регулаторно одобрение от местните власти.

Миналата седмица Bloomberg съобщи, че концернът обмисля да реализира планираното си първично публично предлагане (IPO) на акции в САЩ още през второто тримесечие на тази година. Подразделението на конгломерата Vingroup JSC, основано от Фам Нат Вонг, работи с редица банки, включително с JPMorgan Chase & Co. и Citigroup Inc.

VinFast може да набере поне 1 млрд. долара, като сумата може да бъде и по-голяма, в зависимост от интереса на инвеститорите.

В началото на декември VinFast подаде заявление за IPO в Ню Йорк, след като преди това стартира доставки на електромобили в САЩ. Очаква се компанията да се търгува на борсата Nasdaq под символа VFS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още