IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo Cars очаква още една проблемна година след спад на тримесечната печалба

Въпреки предизвикателствата компанията е готова да изпълни целите за електрификация до средата на десетилетието, изтъква изпълнителният директор Джим Роуън

21:22 | 09.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Изпълнителният директор на Volvo Cars Джим Роуън. Снимка: Bloomberg L.P.
Изпълнителният директор на Volvo Cars Джим Роуън. Снимка: Bloomberg L.P.

Volvo Cars очаква допълнителни предизвикателства през 2023 г. въпреки стабилното търсене на превозните средства на компанията, след като шведският автомобилен производител отчете спад на печалбата за последното тримесечие, съобщава Ройтерс.

Компанията, контролирана от китайската автомобилна група Geely Holding, съобщи, че оперативната ѝ печалба за четвъртото тримесечие е спаднала до 3,4 млрд. крони (322,2 млн. долара) спрямо 3,7 млрд. крони година по-рано.

Представянето ѝ беше засегнато от високите цени на лития и от недостига на полупроводници.

Volvo Cars и нейните конкуренти се сблъскаха с продължителен недостиг на чипове през последната година, който на няколко пъти ги принуди да ограничат производството.

Други проблеми, свързани с веригата на доставки, енергийната криза и ускорената инфлация, също помрачиха операциите на Volvo.

„Въпреки очакваните предизвикателства през 2023 г, ние се надяваме, че свързаният с коронавируса недостиг на компоненти от Китай вече е зад гърба ни и ще продължим да отчитаме стабилно възстановяване при полупроводниците“, посочва компанията. „Въпреки глобалната турбуленция, несигурността и неотдавнашното увеличение на разходите продължаваме да отчитаме здравословно търсене на нашите автомобили“, добавя концернът.

Volvo Cars сега очаква „солиден“ двуцифрен ръст на продажбите на дребно през 2023 г.

Компанията препотвърди целите си за средата на десетилетието, които включват продажба на коли с годишен обем от 1,2 млн. броя, както и увеличаване на дела на електромобилите до 50%.

Според някои анализатори обаче целта е твърде амбициозна.

„Продължаваме да се съмняваме в това дали компанията ще успее да постигне тези цели преди 2027 г. и смятаме, че компанията ще трябва значително да разшири дефиницията си за „средата на десетилетието“, изтъква консултантската компания Bernstein.

Изпълнителният директор на Volvo Cars Джим Роуън защити целите на концерна в интервю за Ройтерс, като каза, че търсенето, новите модели и облекчаването на ограниченията при предлагането ще помогнат на компанията да постигне зададените цели.

Той също така каза, че Volvo не планира да намали цените на своите превозни средства, въпреки че други производители предприемат подобни ходове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още