IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основният китайски конкурент на Tesla набира 750 млн. долара за марката Zeekr

Geely ще насочи средствата към глобалното разширяване на своята електрическа премиум марка със стремеж към удвояване на продажбите

12:55 | 13.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Електромобилната премиум марка на китайски автопроизводител Geely Zeekr обяви, че е набрала 750 млн. долара в нов кръг на финансиране, с което оценката ѝ нараства до 13 млрд. долара, съобщава Nikkei Asia Review.

Сред основните инвеститори в кръга изпъква името на най-големия производител на литиево-йонни батерии в света Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL).

Zeekr, която се конкурира с Tesla и Nio в сегмента на премиум електромобилите, в момента предлага на потребителите два модела - Zeekr 001 и Zeekr 009, като се очаква Zeekr X да бъде пуснат в продажба по-късно тази година.

През 2022 г. Zeekr успя да продаде близо 72 хил. превозни средства и планира да удвои този обем през 2023 г. чрез разширяване в международен план с фокус върху европейския пазар.

„Набирането на средства от (кръга на финансиране) от Серия А представлява вот на доверие относно перспективите за растеж и светлото бъдеще на Zeekr, която се превръща в най-новата марка в портфолиото на Geely Holding, осигуряваща си силна оценка“, изтъква Даниел Донгуей Ли, главен изпълнителен директор на Geely Holding Group.

Освен CATL, сред инвеститорите в кръга на финансиране личат имената на Амнон Шашуа, ръководител на израелската компания за автономни технологии Mobileye; индустриалният фонд Yuexiu, инвестиционният клон на управата на Гуанджоу; фондовете Tongshang и Xin'an Intelligent Manufacturing.

„Това е огромен залог и знак на одобрение“, изтъква Син Лей, съдомакин на подкаста China EVs and More. „Като се има предвид, че Intel Capital също инвестира в Zeekr в миналото, мисля, че заедно с Mobileye те осигуряват „прикритие“ за предстоящото първично публично предлагане на Zeekr в САЩ“, добавя той.

Geely основава Zeekr през 2021 г., като през декември брандът подаде заявление в САЩ за листване с планове да набере над 1 млрд. долара. 

Едно успешно IPO на Zeekr би било първото голямо листване на китайска компания в САЩ, откакто Пекин затегна регулациите относно продажбата на акции на местни компании зад граница през юли 2021 г.

Листването на марката може да проправи пътя за повече подобни борсови дебюти на китайски компании в САЩ, където обикновено се извършват най-големите и успешни продажби на акции.

Миналата година CATL и Zeekr обособиха 5-годишно стратегическо партньорство за доставка на батерии за захранване на електромобилите на марката, предлагащи пробег от около 1000 км.

Звеното на Geely разполага с център за развойна дейност в Швеция, като планира да се разшири в Германия и Нидерландия по подобие на Nio и Xpeng.

През 2022 г. продажбите на електромобили в Китай достигат 6,88 млн. броя, с което страната се нареди отново на първо място в света. Пазарен лидер е BYD Co., следвана от Tesla Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още