IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Tesla напусна света на неинвестиционния рейтинг

Tesla стана първата компания с рейтинг junk, чиято пазарна стойност надхвърли 1 трлн. долара през октомври 2021 г.

16:15 | 24.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Само преди няколко дни рейтинговата агенция Moody's актуализира оценката си за американския производител на електрически автомобили Tesla. Преди това анализаторите бяха присъдили на компанията на Илон Мъск корпоративен семеен рейтинг Ba1, рейтинг за вероятност от неизпълнение Ba1-PD и рейтинг за спекулативна ликвидност SGL-1, като по този начин класифицираха облигациите на Tesla като спекулативни. Такива ценни книжа са свързани със „значителен кредитен риск", заяви компанията. 

Сега обаче Tesla получи повишение: с рейтинга Baa3, който експертите на Moody's сега дадоха на книжата, вече е налице само умерен кредитен риск, заяви тя. „Действието по определяне на рейтинга отразява очакванията на Moody's, че Tesla ще остане един от водещите производители на електрически превозни средства, задвижвани с батерии, с разширяващ се глобален отпечатък и много висока рентабилност", се казва в изявление на Moody's, цитирано от finanzen.net. 

„Повишаването на рейтинга взема предвид и съображенията ни за корпоративно управление, включително разумната финансова политика на Tesla и оперативните резултати на ръководството“. 

Очакванията на анализаторите

Анализаторите очакват Tesla да достави малко под 1,8 милиона автомобила тази година. Това би било с 34% повече от миналата година, когато производителят на е-автомобили свали от поточните линии 1,31 млн. автомобила - и по този начин не постигна целта си за продажби. Сега обаче, според анализаторите на Moody's, Tesla вероятно ще подобри значително резултатите си. За това допринасят мащабните инвестиции в нови производствени мощности за автомобили и батерии.

Повече модели - за по-малко пари

Освен това разширяването на продуктовата гама на Tesla би трябвало да е от полза за компанията. Не само, че големият Cybertruck най-накрая ще влезе в производство тази година след няколко отлагания, но и един необявен досега модел е на стартовите позиции. Твърди се, че в сравнение с вече наличните автомобили на Tesla новата версия ще бъде с 50% по-евтина - и по този начин по-малко зависима от приноса на печалбата от Model 3 и Model Y.

Спадът на цените ще се отрази и в намаляване на маржа на печалбата преди лихви, данъци и амортизация на нематериални активи (EBITA), който според оценката на агенцията за 2023 г. ще бъде 15,8%. Това, според нея, цели да повиши конкурентоспособността на предлагането на групата и да се надмине конкуренцията в това отношение. 

Съвсем наскоро производителят на електромобили се възползва и от Закона за намаляване на инфлацията, който президентът на САЩ Джо Байдън въведе през 2022 г. Промяната в закона носи данъчни облекчения в размер до 7500 щатски долара за закупуване на е-автомобили в определени ценови диапазони, които са сглобени в САЩ. Продажната цена не може да надхвърля 80 хил. долара за ванове и пикапи и 55 хил. щатски долара за всички останали е-превозни средства.

Стабилна перспектива

Според експертите на Moody's през последните три години Tesla е изплатила дълг в размер на около 10 млрд. долара. През следващите дванадесет месеца анализаторите очакват компанията на Мъск да запази водещия си в индустрията марж при EBITA и да покаже стабилна ликвидност, подкрепена от високи и нарастващи парични салда. През следващите две години паричните потоци ще надхвърлят 7 млрд. долара. Поради тези причини анализаторите на рейтинговата агенция присъждат на Tesla стабилна перспектива.

Постигнат инвестиционен статут

Както съобщава информационна агенция Bloomberg, повишаването на рейтинга от страна на Moody's трябва да се разбира като ясен сигнал, че облигациите на Tesla са напуснали нивото на junk (боклук, неинвестиционен рейтинг). Вместо това с новия рейтинг ценните книжа са достигнали статут на инвестиционен клас, което е нивото на силните сини чипове. „Това е историческо събитие за Tesla", пояснява анализаторът на Bloomberg Джоел Левингтън. „Продължаваме да смятаме, че цикълът на повишаване на рейтинга на компанията ще продължи, което може да се отрази на кредитния риск на Volkswagen“. 

Tesla стана първата компания с рейтинг junk, чиято пазарна стойност надхвърли 1 трлн. долара през октомври 2021 г.

Все още е възможно понижаване на рейтинга

Все пак анализаторите на Moody's посочват възможността за понижаване на рейтинга в бъдеще. Това би могло да се случи, ако търсенето на автомобили с бранда Tesla намалее поради нарастващата конкуренция, ако компанията на Мъск не може да поддържа маржа си EBITA в средно едноцифрено число или ако финансовата политика на компанията от NASDAQ даде индикации за финансови рискове.

От друга страна, експертите виждат и потенциал за по-нататъшно повишение, например ако продуктовата гама бъде допълнително разширена и Tesla успее да се справи с конкуренцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още