IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските автопроизводители отчитат рекордни печалби през 2022 г.

Очаква се силно първо полугодие както по отношение на продажбите, така и на производството

14:20 | 03.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големите производители на автомобили в Европа отчетоха рекордно големи печалби през 2022 г. въпреки по-умерените продажби и проблемите с веригата на доставки и логистиката, пише Automotive News Europe.

Кумулативната нетна печалба на шестте най-големи автомобилни компании в Европа (BMW Group, Mercedes-Benz, Renault Group, Stellantis, Volkswagen Group и Volvo Car) плюс Ferrari нараства с 22% до рекордните 67,8 млрд. евро.

По-голяма част от тази печалба е генерирана от първите четири по-големина на пазарния дял компании. От тях BMW отчита най-голяма нетна печалба – 18,6 млрд. евро, следван от Stellantis (16,8 милиарда евро), VW (15,8 милиарда евро) и Mercedes (14,8 милиарда евро).

Все пак резултатите на BMW не са напълно сравними с тези на другите автомобилни производители. Миналата година германската група започна да консолидира резултатите от своето съвместно предприятие BMW Brilliance в Китай, след като повиши дела си до 75 на сто от 50 процента преди това. BMW заяви, че неговият 49-процентен скок на печалбата през 2022 г. идва главно от тази консолидация.

Volvo Car, която е контролирана от китайския концерн Zhejiang Geely Holding, отчете нетна печалба от 17 млрд. шведски крони (1,6 млрд. евро); Ferrari записа печалба от 939 млн. евро, докато Renault регистрира нетна загуба от 700 млн. евро, след като изостави бизнеса си в Русия заради войната в Украйна.

Jaguar Land Rover, собственост на индийската Tata Group, не беше включен в отчета за 2022 г., тъй като фискалната му година приключва на 31 март. Цифрите от наскоро листнатата Porsche са включени в резултатите на Volkswagen Group.

По-високите продажни цени стимулират растежа

Рекордните печалби на европейските автомобилни производители станаха факт въпреки спада на международните им продажби с 2% до 22 милиона броя. Продажбите на Volvo паднаха с 12 процента, най-големият спад сред разглежданите компании, докато продажбите на Mercedes и Ferrari се увеличават.

Общите приходи растат с 15 процента до 834 млрд. евро, като приходите на всички производители поотделно нарастват най-малко с 11 процента, с изключение на Renault, чиито приходи остават без промяна (+0,4 процента) поради деконсолидацията на руските ѝ операции.

Ръстът на приходите се дължи до голяма степен на увеличението при продажните цени и заради фокуса върху моделите с по-висок марж.

На свой ред това помогна на общата оперативна печалба да нарасне дори повече от приходите - с 21 процента до общо 86,2 млрд. евро. Средният марж расте до 10,3 процента от 9,8 процента през 2021 г.

Дейв Пауълс, вицепрезидент в испанските марки Seat и Cupra, част от VW, заяви, че макар продажбите на марката да са спаднали с 4 процента, приходите са се увеличили с 18 на сто.

По думите му силното представяне на марките се дължи на „увеличаването на дела на продадените автомобили на марката Cupra, на агресивната стратегия за управление на приходите, намаляването на режийните разходи и подобренията на ефективността“.

Оптимизъм за 2023 г. въпреки икономическите притеснения

Добрите времена за индустрията вероятно ще продължат през първата половина на 2023 г. въпреки притесненията за европейската икономика и инфлацията, изтъкват експерти. Продажбите в Европа са нараснали с 12 процента през февруари, седмо поредно месечно увеличение, съобщи по-рано Европейската асоциация на автомобилните производители.

Според неотдавнашен доклад на Evercore ISI Европа "избегна най-лошия сценарий в енергетиката и най-накрая може да започне да се възползва от задържаното потребителско търсене", имайки предвид спад в търсенето по време на пандемията от коронавирус.

Европа има "потенциал за 5-процентно увеличение на регистрациите тази година, с възможно още по-високо увеличение на производството (от 5 до 7 процента)", тъй като производителите на автомобили постепенно запълват запасите, добавят от Evercore.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
друзя антиваксъре-газовици ... какво е това ?! печалби ?! нъл требеше мрак , глад , студ ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още