IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игнорирането на ценовата война не пречи на Volvo да запише силно тримесечие

Продажбите на концерна растат с 10 на сто, докато оперативната му печалба надминава прогнозите

21:16 | 27.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският автомобилен производител Volvo Cars потвърди перспективите си за годината и заяви, че не вижда смисъл в намаляването на цените предвид стабилното търсене, докато оперативната му печалба надминава прогнозите, съобщава Ройтерс.

Автомобилните концерни като Volvo започнаха бавно да излизат от продължителния период на производствени проблеми заради недостига на компоненти, в това число и на чипове, които засегната бизнеса им през 2021 г. и 2022 г.

Компанията каза, че нейното производство се е подобрило, но все още отчита някои дефицити, които ще продължат да засягат производството през второто тримесечие.

Volvo наблюдава силно търсене на своите модели, докато работи по стратегията си да електрифицира своето портфолио до края на десетилетието. Продажбите на концерна растат с 10 на сто през първото тримесечие.

Volvo, при която изцяло електрическите превозни средства представляват 11% от общите ѝ глобални продажби за миналата година, заяви през февруари, че няма намерение да намалява цените на своите екологични модели на фона на агресивните ценови понижение на Tesla Inc.

В четвъртък (27 април) главният изпълнителен директор Джим Роуън сподели пред Ройтерс, че докато търсенето остава високо, производителят не вижда причина за намаляване на цените.

Роуън също така заяви, че цените на лития, основен източник на разходи при електромобилите за автомобилния производител, са започнали да намаляват. Това се случи, въпреки че Чили, вторият по големина производител на метала в света, заяви, че ще национализира своята литиева индустрия.

Шефът на Volvo добави, че все повече източници на литий започват да предлагат своята продукция от други части на света, което го кара да се чувства уверен, че цената ще продължи да пада.

Volvo Cars, собственост на китайската Geely, съобщи, че оперативната ѝ печалба е паднала леко до 5,1 млрд. шведски крони (494,63 млн. долара) спрямо 6  млрд. крони година по-рано. Въпреки това резултатът е по-висок от очакваните от анализаторите 3,6 млрд. крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още