IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic отлага с месеци старта на производството на цилиндричните клетки 4680

Сега японската компания очаква да започне търговското производство в периода април-септември 2024 г.

11:28 | 11.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският технологичен гигант Panasonic обяви, че ще забави търговското производство на своите батерийни клетки тип 4680, на които разчита главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск, като планира да започне производствена дейност в периода април-септември 2024 г. Това е по-късно от първоначално планираното, тъй като компанията се стреми да подобри тяхната производителност, съобщава Ройтерс.

Panasonic, основен доставчик на батерии за Tesla, по-рано планираше да започне масово производство на клетките между април 2023 г. и март 2024 г.

„Масовото производство е пренасрочено да започне през първото полугодие на фискалната 2025 г., за да се въведат мерки за подобряване на производителността, които допълнително ще подобрят конкурентоспособността“, споделят от Panasonic. Компанията има предвид първата половина на фискалната година, приключваща на 31 март 2025 г.

Panasonic управлява пилотна производствена линия за клетките тип 4680 в своята фабрика в Уакаяма, Япония, докато Tesla вече произвежда същите клетки в САЩ, като Мъск ги рекламира като ключови за производителността и цената на електромобилите на американския концерн.

Дрю Балино, мениджър в Tesla, заяви в скорошен конферентен разговор, че компанията планира да увеличи производството на клетките преди старта на търговското производство на пикапа Cybertruck, предвиден за следващата година. В момента Tesla използва клетките в базовата версия на Model Y.

Tesla, която произвежда клетки тип 4680 във фабриките си в Калифорния и Тексас, заяви, че сегашният капацитет достига за инсталирането им в 1000 автомобила на седмица, което се равнява на около една пета от годишния производствен капацитет на нейната фабрика в Тексас.

Южнокорейският доставчик на Tesla LG Energy Solution от своя страна заяви миналия месец, че планира да създаде нова производствена линия за този вид клетки до края на годината, но не посочи кога се очаква да стартира търговското им производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още