IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes разработва нова архитектура за електрически микробуси

Платформата ще намали фиксираните разходи с 20% до средата на десетилетието, изтъкват от компанията

11:40 | 17.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Отделът на германския автомобилен концерн Mercedes-Benz AG за търговски превозни средства обяви, че планира нова платформа за своите електрически микробуси, която ще намали фиксираните разходи с 20% до средата на десетилетието. Според подразделението делът на електрическите търговски превозни средства ще нарасне до 50% от общите продажби до 2030 г., съобщава Ройтерс.

В по-близък план електрическите микробуси трябва да представляват 20% от продажбите към 2026 г., заяви компанията, добавяйки, че очаква двуцифрен марж на печалбата от модели, които не отделят емисии, до края на десетилетието.

Всички нови модели средни и големи микробуси ще се базират на „иновативна, модулна и мащабируема електрическа архитектура“, наречена VAN.EA, посочват от Mercedes.

Традиционните автопроизводители се включиха късно в електрификацията на търговските превозни средства, което осигури преднина на изцяло фокусирани върху този сегмент стартъп компании, като марката Maxus на китайската SAIC Motor Corp., която се разширява в Европа.

Клиентското търсене на електрически микробуси се увеличава и се очаква да изпревари предлагането през следващите няколко години.

Mercedes заяви, че вижда "значителен потенциал за растеж" в САЩ за големите микробуси, както и в Китай.

Компанията очаква директните онлайн продажби да надхвърлят 20% до 2026 г. В Европа, на която се падат 60% от продажбите на микробуси на Mercedes, ръководството очаква повече от 75% от продажбите да се извършват онлайн дотогава.

Mercedes заяви, че възнамерява да намали фиксираните разходи предимно чрез „рационализиране и дигитализиране на процесите“, като се стреми към 20% спад до средата на десетилетието в сравнение с 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още