IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla вече предлага произведени в Китай електромобили на потребителите в Канада

Концернът е изпратил първите бройки Model 3 и Model Y в Канада, които отговарят на условията на правителството за държавни субсидии

16:08 | 23.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. е пуснала произведени в Китай електромобили Model 3 и Model Y за продажба в Канада, показва уебсайтът на компанията, с което тя потвърждава, че е извършила първите доставки за Северна Америка от фабриката си в Шанхай, съобщава Ройтерс.

Уебсайтът на Tesla показа, че за канадския пазар вече са налични както превозни средства Model Y със задно предаване, така и версията Long Range и вариантът на Model 3 със задвижване на всички колела. Тези модели са достъпни за незабавна доставка за купувачите в Британска Колумбия, като наличната информация показва, че превозните средства са изградени в Шанхай.

И двата модела отговарят на изискванията за предоставяне на федерални стимули от 5 хил. канадски долара (3,7 хил. щатски долара) в Канада, която, за разлика от САЩ, не обвързва субсидиите за електрически превозни средства с произхода на продукта.

Американският концерн и други негови конкуренти с цялостен фокус върху електромобилите имат предимство по отношение на разходите, когато изнасят за други пазари произведени в Китай превозни средства. Произведената в Китай версия на Model Y ще се предлага в Канада на цена от 61 990 канадски долара. Това е с около 22% повече от цената за същия вариант, достъпен за потребителите в Китай преди приспадане на стимулите.

Решението на Tesla да изнася за Канада изградени в Шанхай електрически коли може да ѝ помогне да запази превозните средства, произведени в нейните заводи в Калифорния и Тексас за продажба в САЩ, където моделите отговарят на изискванията за федерална помощ от 7500 долара, заложена в Закона за намаляване на инфлацията (IRA).

Този ход също така отваря нов пазар за гигафабриката в Шанхай, която през 2022 г. формира над половината от глобалното производство на Tesla.

Но компанията е изправена пред нарастваща конкуренция по отношение на цената и характеристиките от страна на китайските производители на електромобили, докато нейната фабрика в Берлин увеличава производството на Model Y за клиенти в Европа.

Остава неясно колко произведени в Китай превозни средства с марка Tesla са налични за покупка в Канада или какъв обем са продадени.

Tesla обяви миналия месец, че ще предложи нова, по-евтина версия на своя Model Y в Канада - вариант със задно задвижване на своя електрически SUV, който ще отговаря на условията за стимули на канадското правителство.

Производственият план на Tesla, видян от Ройтерс, показа, че автомобилният концерн е проектирал и тествал превозните средства Model Y за износ в Северна Америка, като целта е да произведе близо 9 хил. броя за износ през това тримесечие. Източник, запознат с разработката, споделя пред медията, че тези автомобили са предназначени за Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още