IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Америка е лидер по брой на планирани фабрики за електромобилни батерии

Въпреки че Китай все още е водещ център за производство на батерийни клетки, делът му ще намалее през следващите години

15:09 | 01.06.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Северна Америка е най-бързо развиващият се регионален пазар за планирани нови фабрики за производство на батерийни клетки към края на 2022 г., става ясно от нов доклад, цитиран от Electrek.

Анализът на Clean Energy Associates (CEA) показва, че стимулите, заложени в Закона за намаляване на инфлацията (IRA), приет от президента Джо Байдън миналия август, са се превърнали в катализатор на нови инвестиции в индустрията за електромобилни батерии в Северна Америка.

Electrek припомня, че през февруари 2022 г. Ford Motor Co. и китайският производител на батерии Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) обявиха, че ще изградят фабрика за батерийни клетки, базирани на желязо, на стойност 3,5 млрд. долара до 2026 г. в Мичиган.

Отделно, BMW AG и Envision AESC споделиха през октомври същата година, че ще построят завод за батерии срещу 600 млн. долара с капацитет от 30 гигаватчаса (ГВтч) в Южна Каролина.

Канадският производител на батерии Electrovaya също заяви, че ще построи първия си завод за батерии за електромобили в САЩ в щата Ню Йорк с капацитет около 1 ГВтч. Фабриката на стойност 75 млн. долара ще отвори врати през есента на 2023 г.

CEA казва, че Китай все още е водещ център за производство на батерийни клетки, но делът му ще намалее през „следващите години“. В Европа се наблюдават забавяния и анулирания на няколко планирани фабрики за батерии, най-вече поради високите цени на енергията и политиката на трети страни за чиста енергия и производство на електромобили, които примамват местните инвеститори.

Глобалното използване на електромобилни батерии се е увеличило със 72% само за една година, от 2021 до 2022 г. CEA прогнозира впечатляващ темп на растеж на производството на батерии от 186% до 1706 ГВтч през 2022 г.

Причината за бързото нарастване на броя на фабриките за батерии е очевидна: „Global EV Outlook 2023“ на Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочва, че продажбите на електромобили са надхвърлили 10 млн. броя през 2022 г., а 14% от всички продадени нови автомобили са били електрически през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още