IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испански медии: Tesla обсъжда с местните власти инвестиция за завод във Валенсия

Общият размер на инвестицията може да достигне 4,5 млрд. евро, споделят пред вестника Cinco Dias източници

20:25 | 08.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. води преговори с местните власти във Валенсия, Испания, относно евентуална инвестиция в автомобилния сектор на страната, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

Говорител на управата на Валенсия посочва, че са проведени разговори с неидентифицирана компания относно „голяма инвестиция в автомобилния сектор“, но отказа да предостави повече подробности, позовавайки се на поверителността на преговорите.

Отделен източник заяви пред Ройтерс, че става въпрос за базирания в Остин, Тексас, електромобилен производител Tesla.

Испанският бизнес вестник Cinco Dias цитира източници, според които инвестицията ще бъде насочена към изграждането на автомобилна фабрика, като общият размер на средствата може да достигне 4,5 млрд. евро.

В изявление властите на Валенсия отрекоха да е имало споразумение с Tesla. Американският концерн не е отговорил на молбата на Ройтерс за коментар, като правителството на Испания също отказа коментар.

Испания е вторият по големина производител на автомобили в Европа и използва фондовете на Европейския съюз (ЕС) за възстановяване след пандемията от COVID-19, за да привлече производителите на автомобили да инвестират в производството както на батерии, така и на електрически превозни средства. ЕС планира постепенно премахване на автомобилите с двигател вътрешно горене при продажбите на нови коли до 2035 г.

Германският производител на автомобили Volkswagen заяви миналата година, че ще инвестира 10 млрд. евро в изграждането на завод за батерии с мощност 40 гигаватчаса (ГВтч) в Сагунто, близо до Валенсия, като производството трябва да започне до 2026 г.

Валенсия също е дом на завод за производство на автомобили на Ford, който планира да започне да произвежда електрически превозни средства там.

В момента единствената европейска фабрика за автомобили на Tesla – стратегически важна за заявената амбиция на главния изпълнителен директор на компанията Илон Мъск да победи лидера на европейския пазар Volkswagen - се намира в германската провинция Бранденбург, близо до Берлин.

Заводът беше построен миналата година и до февруари тази година произвеждаше 4000 автомобила седмично, изтъкват от компанията.

Мъск обяви през май, че автомобилният производител вероятно ще избере място за нова фабрика до края на тази година, без да се уточнява кои са кандидатите.

Също през май той присъства на инвестиционна среща на върха „Изберете Франция“ във Версай, близо до Париж, където се срещна с френския президент Еманюел Макрон и каза, че е уверен, че Tesla ще направи „значителни инвестиции“ във Франция в бъдеще.

Досега Tesla не е споменавала планове за инвестиции в Испания. Миналата година обаче Мъск изтъкна в Twitter, че Испания трябва да „изгради огромен слънчев парк... Може да захранва цяла Европа“.

Испанският министър-председател Педро Санчес отговори – също в Twitter, който е собственост на Мъск: „Времето е сега. Нека го направим както трябва. Елате и вижте. Ние приветстваме инвеститорите в Испания“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още