IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият завод на Volkswagen в Калуга може да възобнови работа до края на годината

Първото превозно средство, което ще се изгражда във фабриката, ще бъде OMODA S5 на китайската компания Chery, но под друго име и марка

22:10 | 15.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия планира да възобнови автомобилостроенето в бившия завод на германската група Volkswagen в Калуга преди края на годината, заяви пред ТАСС губернаторът на Калужка област Владислав Шапша.

По думите му първият етап от възстановяване на производството в съоръжението автомобилите ще се сглобяват по метода SKD – каросерията се доставя готова от подизпълнител, като в монтажното съоръжение само се добавят колела, волан и врати, което позволява значително намаляване на крайната цена поради по-ниските разходи за мита по внос.

Според Шапка масовото производство в Калуга трябва да започне след 12 месеца.

Наличната информация по темата показва, че първият модел, който ще се произвежда в завода е седанът OMODA S5 на китайската компания Chery, само че под друго име и марка, като за целта настоящият модел ще излезе от пазара, докато се извършва трансформацията. Спортната версия на OMODA S5 ще остане в продажба и ще продължи да се внася от Китай.

Както Русия, така и Китай обаче отказват за момента да коментират новината, посочва Autostat.

През май автомобилният концерн Volkswagen приключи с продажбата на руските си активи, продавайки ги на руската дилърска верига AVILON. Сделката е на стойност 125 млн. долара без опция за обратно изкупуване.

Максималният производствен капацитет на фабриката в Калуга е 225 хил. превозни средства годишно.

Според презентация на руското Министерство на промишлеността и търговията от май стойността на производството на местния автомобилен сектор се очаква да нарасне с 3,5% до края на годината спрямо данните за 2022 г. и да достигне около 3 трлн. рубли. Стойността на автомобилния пазар за цялата 2023 г. се оценява на 2,97 трлн. рубли, което е със 7,2% повече спрямо стойността за 2022 г.

Междувременно обаче стойността на износа на индустрията вероятно ще се свие 2,4 пъти до 58,99 млрд. рубли до края на годината, изчислява ведомството.

За първите четири месеца на годината са били произведени 113 хил. леки превозни средства в Русия, което е с 57,2% по-малко спрямо същия период на 2022 г., посочва Росстат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още