IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Suzuki ще произвежда летящи коли съвместно със SkyDrive

Стартъпът ще създаде дъщерно дружество за производството на превозното средство, а Suzuki ще помогне с подготовката за производството, както и с осигуряването на таланти

11:39 | 20.06.23 г.
Снимка: SkyDrive
Снимка: SkyDrive

Японският автомобилен производител Suzuki Motor Corp. е постигнал споразумение със стартъпа SkyDrive Inc. за производството на "летящи коли", съобщава Ройтерс.

Компаниите ще използват фабрика на Suzuki Group в централната част на Япония, за да произвеждат електрически превозни средства, които излитат и кацат вертикално (eVTOL). Те планират да започнат производство около пролетта на следващата година.

SkyDrive ще създаде дъщерно дружество за производството на самолета, а Suzuki ще помогне с подготовката за производството, включително с осигуряването на таланти, информира автомобилният производител.

Основана през 2018 г. в Токио, SkyDrive е подкрепена от няколко големи японски фирми като търговската къща Itochu, технологичната фирма NEC и енергийната компания Eneos Holdings. През 2020 г. стартъпът набра общо 5,1 млрд. йени (42 млн. долара) в кръг от финансиране.

SkyDrive и Suzuki подписаха сделка през март 2022 г., които им позволява да извършват съвместни изследвания и разработване на летящи автомобили.

Стартъпът, който разработва и товарни дронове, планира да пусне услуга с летящ автомобил в Осака през 2025 г., когато се очаква градът да бъде домакин на Световното изложение. SkyDrive задълбочава своите връзки с Осака през последната година и половина. В края на 2020 г. компанията стана ключов член на кръгла маса, организирана от властите на префектурата. Групата, състояща се от около 40 компании, обсъжда как може да бъде постигната „революция при въздушната мобилност“.

През август 2021 г. SkyDrive обяви, че проучва търговската реализация на бизнеса с въздушни таксита, включващо и разговори с пет големи компании, сред които изпъкват строителна група Obayashi и компанията за комунални услуги Kansai Electric Power.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още