IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отпускат над 9 млрд. долара заем за батерийни фабрики на Ford и SK On

Съвместното предприятие на концерните изгражда три завода в Кентъки и Тенеси, чийто комбиниран годишен производствен капацитет ще надхвърля 120 гигаватчаса

21:18 | 22.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министерството на енергетиката на САЩ обяви, че възнамерява да отпусне заем на съвместно предприятие на Ford Motor Co. и южнокорейския производител на батерии SK On до 9,2 млрд. долара, за да подпомогне финансово изграждането на три нови завода за електромобилни батерии в Тенеси и Кентъки, съобщава Ройтерс.

Обявеният ангажимент за отпускане на евтин държавен заем за съвместното предприятие Blue Oval SK е свързан с правителствената програма за заеми за производство на автомобили с напреднали технологии.

SK On е подразделение на южнокорейската група SK Innovation, която привлече близо 1 млрд. долара от инвеститори през май в опит да увеличи повече от два пъти глобалния си производствен капацитет.

Съвместното предприятие изгражда три завода за батерии в Кентъки и Тенеси, чийто комбиниран годишен производствен капацитет ще надхвърля 120 гигаватчаса (ГВтч), информира Министерството на енергетиката.

От ведомството посочват, че заводите ще заличат повече от 455 млн. галона (над 1,6 млрд. литра) бензин годишно за целия експлоатационен живот на превозните средства, задвижвани от тези батерии. Очаква се проектът да създаде общо около 5000 работни места по време на строителната дейност в Тенеси и Кентъки и приблизително 7500 работни места след стартиране на същинската производствена дейност.

През февруари Ford обяви, че ще инвестира 3,5 млрд. долара в изграждането на завод за батерии за електрически превозни средства в Мичиган, използвайки технология от китайския партньор Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) за производство на евтини клетки.

Миналата година министерството предостави на съвместно предприятие на General Motors Co. и LG Energy Solution 2,5 млрд. долара за подпомагане на изграждането на нови производствени съоръжения за литиево-йонни батерийни клетки. Заемът към предприятието Ultium Cells LLC е за съоръжения в Охайо, Тенеси и Мичиган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още