IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия заделя 900 млн. евро за разширяване на електромобилната зарядна мрежа

От тази есен ще бъдат предоставени до 500 млн. евро субсидии за инфраструктура за домакинствата и още 400 млн. евро от лятото на 2024 г. за зарядни станции за бизнеса

21:33 | 29.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия ще задели до 900 млн. евро субсидии за разширяване на своята мрежа от електромобилни зарядни станции за домакинствата и бизнеса, съобщава Ройтерс, цитирайки Министерството на транспорта.

Най-голямата икономика в Европа в момента има около 90 000 обществени зарядни станции и се стреми да разполага с един милион до 2030 г. с надеждата да стимулира растежа на електромобилността, тъй като планира да постигне въглероден неутралитет до 2045 г.

Германия може да се похвали с около 1,2 милиона напълно електрически превозни средства по пътищата си до края на април, което е доста под целта ѝ от 15 млн. електромобила до 2030 г., показват данни на федералния автомобилен регулатор KBA.

Високите цени, ограниченият пробег и липсата на достатъчно добре развита зарядна инфраструктура, особено в селските райони, се смятат за основните причини за изоставането в електрификацията на националния парк.

Министерството на транспорта съобщи, че скоро ще стартира две програми за финансиране в подкрепа на инсталирането на зарядни станции за домакинствата и бизнеса.

От тази есен ще бъдат предоставени до 500 млн. евро субсидии за насърчаване на самоснабдяването с електричество в частни жилищни сгради, при условие че жителите вече притежават електрически автомобил.

От следващото лято ще бъдат заделени допълнителни 400 млн. евро за компании, които искат да изградят инфраструктура за бързо зареждане за търговски автомобили и камиони.

През октомври германското правителство одобри план за изразходване на 6,3 млрд. евро за три години за бързо увеличаване на броя на зарядните станции в цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още