IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Профсъюз попада в центъра на кандидатпрезидентската битка между Тръмп и Байдън

Бившият американски президент разкритикува настоящия държавен глава, че води война срещу автомобилната индустрия чрез „осакатяващи“ мерки

11:57 | 21.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg L.P.
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg L.P.

Доналд Тръмп призова в четвъртък (20 юли) профсъюза United Auto Workers (UAW) да подкрепи кандидатпрезидентската му кампания - ден след като ръководителят на синдиката се срещна с американския държавен глава Джо Байдън, изразявайки загриженост относно политиките за електрическите превозни средства, съобщава Ройтерс.

Тръмп, бившият президент на САЩ от Републиканската партия, който се стреми към нов мандат през 2024 г., заяви, че Байдън „води война срещу американската автомобилна индустрия“ чрез „осакатяващи“ мерки с фокус върху електромобилите, призовавайки UAW да подкрепи неговата кандидатура.

Коментарите му бяха публикувани в социалната платформа Truth Social, която е негова собственост.

Кампанията на Байдън отговори, че Тръмп е „най-антипрофсъюзният президент в съвременната история, събирайки в кабинета си с антипрофсъюзни служители“. Според изявлението при Байдън „повече от 120 000 работни места в автомобилното производство са се завърнали в САЩ, като из цялата страна се появяват нови автомобилни фабрики“.

Тръмп каза, че се е застъпвал за търговските политики, за да помогне на автомобилните работници в САЩ по време на своя мандат, включително чрез предоговаряне на търговски споразумения. Кампанията на Байдън отвърна, че сегашният държавен глава подкрепя стимули, които са помогнали драстично да се добави повече производство на електрически превозни средства и батерии в САЩ.

Президентът на UAW Шон Фейн, който представлява 150 000 работници в САЩ от General Motors, Ford Motor и Stellantis, досега се въздържа от заявяване на подкрепа към Байдън за неговото преизбиране и критикува някои политики на администрацията му, особено тези за електромобилите. Повечето други големи синдикати вече обявиха, че подкрепят Байдън.

UAW каза през май, че ако Доналд Тръмп отново стане президент „това би било катастрофа“. Въпреки това от профсъюза добавят, че „нашите членове трябва да видят алтернатива, която дава реални резултати“.

В публикацията си в Truth Social в четвъртък Тръмп обеща да „прекрати“ регламентите за екологични превозни средства, предупреждавайки, че ако те продължат при Байдън, „американското производство на автомобили ще бъде изцяло мъртво“. Много републиканци в Конгреса също разкритикуваха правилата на Байдън за електрическите коли, твърдейки, че те ще принудят производителите да прекратят производството на модели с двигатели с вътрешно горене.

Търговска група, представляваща почти всички големи автомобилни производители миналия месец, призова Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) да смекчи планираните регулации за намаляване на емисиите от превозните средства до 2032 г., като каза, че този подход не е нито разумен, нито постижим.

През април EPA заяви, че предложените стандарти за 2027-2032 г. ще намалят емисиите с 56% и ще изискват 67% от новите превозни средства да бъдат електрически до 2032 г.

По-рано този месец UAW призова администрацията на Байдън да облекчи предложените от нея правила за емисиите от превозните средства.

Фейн предупреди междувременно, че UAW не е готов да подкрепи Байдън. „Имаме очаквания и затова все още не сме обявили кого подкрепяме“, заяви той, добавяйки: „Очакваме хората да са до нас, ако искат нашето одобрение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още