IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW повиши прогнозата за маржа въпреки проблемните доставки и инфлацията

Компанията понижи прогнозата си за свободния паричен поток, позовавайки се на необходимостта от запасяване и по-големи инвестиции в електрически модели

15:42 | 01.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен концерн BMW AG повиши годишната си перспектива за маржа на оперативната печалба на автомобилния си бизнес, като заяви, че очаква продължителни предизвикателства във веригата на доставки и ускорена инфлация през второто полугодие.

Прогнозата на производителя на луксозни автомобили наподобява тази на негови конкуренти, включително на Mercedes-Benz Group, който също повиши перспективата за годишната си печалба, но предупреди, че макроикономическата среда ще продължи да тежи върху производството, съобщава Ройтерс.

Сега BMW очаква марж на оперативната печалба между 9% и 10,5% спрямо предишната прогноза за марж между 8% и 10%. Освен това компанията предвижда стабилен ръст на доставките спрямо предходната оценка за леко увеличение на годишна основа.

В същото време BMW коригира в посока надолу прогнозата си за свободния паричен поток до малко над 6 млрд. евро спрямо предишните очаквания за приблизително 7 млрд. евро, позовавайки се на необходимостта от запасяване и по-големи инвестиции в електрически модели.

Споделените от концерна финансови данни и направените корекции в перспективите не успяват да впечатлят пазарите, като акциите на BMW поевтиняват с над 6% в следобедните часове на борсата във Франкфурт.

Пълният финансов отчет на концерна ще бъде публикуван на 3 август.

Общият марж на печалбата на групата достига 12,6% през първото полугодие, а този при автомобилния бизнес - 10,6 на сто. Основен положителен тласък е осигурен от силното търсене на модели и повишените цени на продуктовата гама.

Продажбите на BMW растат с 4,7% през първата половина на годината в сравнение със същия период на миналата година, когато проблемите с веригата на доставки, причинени от редица фактори, включително войната в Украйна и анти-Covid мерките в Китай, ограничиха производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още