IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите ценови понижения на Tesla предизвикаха разпродажба на акции в Хонконг

Американският концерн намали цената на версиите Long Range и Performance на Model Y с по 1900 долара

11:46 | 14.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският на електромобили Tesla Inc. отново понижи цените на своите модели в Китай, с което предизвика разпродажба на акциите на местните автомобилни компании на фона на опасенията, че този ход ще задълбочи ценовата война в индустрията, съобщава Bloomberg.

Базираният в Остин, Тексас, концерн намали цената на версиите на Model Y, Long Range и Performance, с 14 хил. юана (1900 долара) до съответно 299 900 юана и 349 900 юана, става ясно от публикация в акаунта на Tesla в Weibo.

Междувременно застрахователната субсидия в размер на 8000 юана за новопридобити автомобили Model 3 със задно задвижване е удължена до края на септември.

Ценовите намаления са предхождани от подобни мерки на Zeekr, част от групата на Geely, която понижи цените на своите модели с 37 хил. юана миналата седмица. Zhejiang Leapmotor Technologies Ltd. също намали цените с 20 000 юана в началото на месеца.

След решението на Tesla да намали отново цените акциите на BYD поевтиняха със 7,6%, докато тези на Li Auto изтриха 3,9% от стойността си. Цената на книжата на Xpeng и Leapmotor се понижи съответно с 6,2% и 6,4% в последния час на редовната търговия на борсата в Хонконг.

Tesla започна ценовата война в края на миналата година, като добави допълнителни отстъпки през, които понижиха цените на местните модели на компанията с 14% спрямо тези от 2022 г.

„Ценовата конкуренция беше и ще остане постоянна тема на китайския автомобилен пазар“, коментира Джоана Чен, автомобилен анализатор в Bloomberg Intelligence. „Tesla се опитва да запази обемите, след като продажбите през юли показаха забавяне на приема на поръчки на фона на липсата на нови модели, които да привлекат китайските купувачи“, добавя експертът.

Доставките на Tesla в Китай се сринаха с 31% през юли до най-ниското им ниво за тази година – точно когато производителят на автомобили планира скоро да представи обновения седан Model 3 Highland, който ще се произвежда в неговата фабрика в Шанхай.

В началото на август Tesla обяви, че ще предостави ваучери за покупка на електромобил на стойност 3000 юана (420 долара) на нови клиенти в Шанхай, като това е поредната мярка към програмата на местните власти, насочена към стимулиране на потреблението на фона на по-широкото икономическо забавяне в Китай. Ваучерите ще бъдат предоставени на 3000 нови клиенти, които поръчат или закупят електромобил на марката в рамките на август.

Продажбите на екологични автомобили в Китай намаляха през юли спрямо юни, въпреки че BYD, Li Auto и Nio Inc. отчитат нови рекорди при търсенето на своите модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още