IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската JSW преговаря с китайската Leapmotor да използва електромобилната ѝ платформа

Индийската компания вероятно ще използва една платформа, на която може да изгради най-малко три SUV модела

10:55 | 01.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индийската компания JSW Group преговаря с китайския автомобилен производител Leapmotor за лицензиране на технология за производство на електрически превозни средства в Индия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с темата.

Съгласно технологичното лицензионно споразумение JSW ще използва платформата на Leapmotor - структурната основа на автомобила, върху която е изграден - за производство на електромобили в Индия под собствената си марка.

JSW вероятно ще използва една платформа, на която може да изгради най-малко три SUV модела, добавят източниците. Според тях Leapmotor също ще проектира колите за индийската компания.

Остава неясно кога може да започне производството.

Индийската компания води преговори за закупуване на дял в MG Motor India, собственост на китайската SAIC Motor Corp., за да засили своето присъствие в сектора на електромобилите в страната, въпреки че дискусиите тук се забавят, изтъкват източниците.

Пазарът на електромобили в Индия е малък, като Tata Motors доминира при продажбите, които съставляват по-малко от 2% от всички продадени нови коли през миналата фискална година. Но растежът се ускорява, като правителството се стреми да увеличи дела на електромобилите от общите продажби до 30% през 2030 г.

„JSW иска да продава автомобили под собствената си марка, за което се нуждае от технологията повече от инвестиция или съвместно предприятие в съществуващ автомобилен производител“, изтъква един от източниците, добавяйки, че компанията преговаря и с няколко други базирани в Китай автопроизводители.

За момента Leapmotor отказва коментар по темата.

Въпреки че JSW отказва да сподели информация по въпроса, нейният председател, милиардерът Саджан Джиндал, сигнализира за намерението си да произвежда електромобили и говори за дискусиите с MG Motor. Компанията направи първия си опит да навлезе в сектора на електромобилите през 2016 г.

Индийските медии съобщиха по-рано тази седмица, че JSW преговаря с китайски компании за технологии и също така е в дискусии за придобиване на завода на Ford Motor Co. в Южна Индия, където спря производството миналата година.

Tesla Inc. също поглежда към пазара в Индия и преговаря с правителството на премиер Нарендра Моди за създаване на фабрика за производство на достъпни в ценово отношение електромобили. Властите също така работят по нова схема за привличане на производители на електрически модели, като им предлагат по-ниски данъци върху вноса в замяна на инвестиции в местното производство.

Основана през 2015 г., Leapmotor има по-малко от 2% дял във фрагментирания пазар на електромобили в Китай, където предлага четири електрически модела за хората с по-скромни доходи. През август тя представи нова електрическа платформа, която иска да лицензира за други автомобилни производители.

Сделка с JSW би била възможност за Leapmotor да печели приходи от индийския пазар в момент, когато китайските компании срещат затруднения в опита си да установят производство в страната, след като Ню Делхи затегна правилата за чуждестранни инвестиции от съседните страни.

Това също принуди MG Motor India да намери местни инвеститори като JSW, за да може да набере капитал.

Leapmotor също води преговори за партньорство с други големи автомобилни производители, включително със Stellantis и Volkswagen, изтъкват още медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още