IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis планира да увеличи своя капацитет за производство на батерии до 400 ГВтч

От групата обаче не уточняват дали ще се изграждат други гигафабрики освен вече обявените шест

17:02 | 17.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният производител Stellantis иска да разшири капацитета си за изграждане на батерии до 400 гигаватчаса (ГВтч), за да подпомогне нарастващото производство на електрически превозни средства, заяви ръководителят на отдела за задвижващи системи Мики Блай, цитиран от Ройтерс.

Групата също така работи за осигуряване на ключови дългосрочни доставки на суровини и химикали, които са необходими за захранване на това разширяване на капацитета, добавя Блай.

„Вече разполагаме с около 250 ГВтч капацитет в глобален план. Вярваме, че трябва да стигнем до 400 г ГВтч капацитет“, изтъква той по време на откриването на новия технологичен център за разработване на батерии на групата в Торино, Италия.

Блай подчерта, че Stellantis се е ангажирала да изгради шест гигафабрики за батерии по целия свят, сигнализирайки, че компанията няма да спре дотук.

Той обаче не уточни дали групата планира да изгради още гигафабрики в допълнение към вече обявените за разширяване на капацитета.

Третият по големина производител на автомобили в света по продажби отвори по-рано тази година първата си европейска гигафабрика във Франция, която ще бъде последвана от такива в Германия и Италия, чрез съвместното предприятие ACC, което Stellantis развива с Mercedes и TotalEnergies.

Планирани са още три съоръжения в САЩ и Канада.

Като част от усилията си за увеличаване на капацитета, Stellantis обяви в петък, че е инвестирала 40 млн. евро в своя Технологичен център за батерии в Торино, в комплекса Mirafiori, който ще бъде фокусиран върху вътрешно тестване и разработване на батерийни пакети за бъдещите електромобили.

Повече от 100 души ще бъдат наети в технологичния център, предимно преквалифицирани работници на Stellantis, изтъква групата, добавяйки, че изгражда подобно съоръжение в Уиндзор, Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 17.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още