IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla все още не е регистрирала своя план за инвестиция в Мексико

Инвестицията, която Tesla планира, изисква определени количества вода, които в момента не са налични поради суша, изтъква икономическият министър на страната

10:52 | 17.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически превозни средства Tesla Inc. все още не е регистрирал официално плановете си за инвестиция в строежа на фабрика близо до Монтерей, Мексико, където възнамерява да произвежда електрическо превозно средство от следващо поколение, съобщава Bloomberg.

Макар компанията да е сигнализирала за намерение за инвестиция, която в крайна сметка може да нарасне до 10 млрд. долара на няколко етапа, тя не е регистрирала плана си в Министерството на икономиката, споделя ресорният министър Ракел Буенростро в интервю за El Financiero Bloomberg TV.

По време на представянето на последния отчет на Tesla главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че американската компания не е готова да започне пълномащабно строителство в щата Нуево Леон, Северно Мексико. Заводът беше представен както от щатските, така и от федералните правителства като знак, че Мексико привлича големи компании, тъй като променящите се вериги на доставки стимулират т. нар. ниършоринг инвестиции (установяване на производство близо до таргетирания пазар - бел.ред.).

Инвестицията, която Tesla планира, изисква определени количества вода, които в момента не са налични поради суша, добавя Буенростро. Националното правителство на Мексико заяви, че ще даде приоритет на водата за битово потребление. Все пак Буенростро все още вярва, че решението на компанията е „твърдо, дори и да се забави“, тъй като нейните доставчици вече се установяват в района.

„Знаците са добри, дори и да има закъснения“, подчертава тя.

По думите ѝ Мексико е изчислил, че се очаква инвестиции за над 100 млрд. долара да се материализират през следващите две до три години - 70 млрд. долара от чуждестранни компании и 33 млрд. долара от местни компании. Цифрата може дори да бъде по-голяма, тъй като правителството изчислява, че за всяко песо в обявена инвестиция се харчат средно по 3 песо. При китайските компании сумата е още по-голяма, тъй като те харчат по 10 песо за всяко обявено песо от страната, добавя Буенростро.

Правителството на Мексико ще обяви на 17 ноември резултатите от търг за изграждане на пет индустриални парка в южната част на страната. Властите се интересуват от привличането на инвестиции в изграждането на вятърни паркове в район на Оахака, но независимо дали това ще се случи, то се е ангажирало да гарантира пред компаниите, че ще имат чиста енергия, произведена от съществуващи вятърни паркове и водноелектрически язовир в Чиапас, изтъква Буенростро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още