IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните продажби на нови коли може да нараснат до над 88 млн. броя през 2024 г.

За следващата година S&P Global Mobility очаква делът на електромобилите на световния пазар да се увеличи до 16,2 на сто

08:02 | 19.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Докато автомобилната индустрия се подготвя за 2024 г., S&P Global Mobility прогнозира значителен подем в глобалните продажби на нови автомобили. Прогнозата на консултантската фирма предвижда общи световни продажби от 88,3 млн. броя през новата година, което би представлявало ръст от 2,8% спрямо очакваните за тази година обеми.

Тази оптимистична перспектива е подкрепена от продължаващото възстановяване на производството на автомобили, като веригите на доставки и търсенето набират скорост. Въпреки това, тъй като възстановяването се ускорява, възникват опасения за потенциални насрещни ветрове като повишени цени на превозните средства, предизвикателни кредитни условия и въздействието на продължаващите усилия за електрификация върху поведението на потребителите.

Прогнозите за 2023 г. са също толкова обещаващи, с очаквано увеличение от 8,9% на глобалните продажби на леки превозни средства в сравнение с миналата година, достигайки близо 86,0 млн. броя.

S&P Global Mobility също прогнозира, че преходът към електрическа мобилност изглежда неудържим въпреки несигурността в Европа и САЩ. Много производители на автомобили потвърдиха ангажимента си за електрификация през следващите години, признавайки предизвикателствата пред увеличаването на производството на по-достъпни електромобили.

Консултантската фурма опровергава всякакви слухове за отпадането на електрическите превозни средства, като прогнозира глобалните продажби на този тип задвижване да достигнат 13,3 млн. броя през 2024 г., съставляващи приблизително 16,2 процента от световния пазар на нови леки коли. За тази година се очаква делът на електромобилите да достигне 12 на сто от глобалния пазар при 9,6 млн. продадени бройки.

В Северна Америка пейзажът на автомобилното производство очертава скромен ръст за 2024 г. - от 0,5 на сто до 15,7 млн. превозни средства. Този растеж се движи най-вече от стабилния ръст на активността в САЩ. Въпреки това индустрията е изправена пред нюансирана реалност, като възстановяването на запасите играе ключова роля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още