IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Northvolt започна строежа на завода си за клетки за батерии в Германия

Компанията планира да инвестира 4,5 милиарда евро в завода близо до Хайде в северната провинция Шлезвиг- Холщайн

16:30 | 25.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кадър от началото на строежа. Снимка: Gregor Fischer/Getty Images
Кадър от началото на строежа. Снимка: Gregor Fischer/Getty Images

Символичното начало на строителството на завода за клетки за батерии за електрически автомобили за милиарди евро бе поставено днес в Северозападна Германия след одобряване на държавно финансиране и местни разрешения, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Шведската компания Northvolt планира да инвестира 4,5 милиарда евро в завода близо до Хайде в северната провинция Шлезвиг- Холщайн. След като бъде завършен, проектът ще произвежда до 1 милион клетки за батерии и ще генерира 3000 работни места. Производството ще започне през 2026 година.

Германският канцлер Олаф Шолц и министърът на икономиката Роберт Хабек присъстваха на церемонията по откриването заедно с главния изпълнителен директор Петер Карлсон и Даниел Гюнтер, премиер на провинция Шлезвиг–Холщайн.

"Германия е и ще остане важна промишлена локация", каза днес Шолц на церемонията по откриването на завода. "Инвестиции като тези на Northvolt са от стратегическо значение за страната ни и за Европа", подчерта канцлерът, отбелязвайки, че те ще подпомогнат производството на електрически автомобили.

Проектът е разглеждан като ключов в енергийния и транспортен преход на федералното правителство в регион, в който вятърната енергия е в изобилие.

Northvolt планира масово производство на "най-зелената батерия в света". Заводът ще използва  за охлаждане пречистени отпадъчни води от региона. Излишната топлина може да се използва за потенциална топлофикационна мрежа за Хайде, град с около 22 хил. души население, който е разположен вътрешноконтинентално от крайбрежието на Северно море до северната част на Хамбург.

Има също и планове за съоръжение за рециклиране на батерии за стари електрически автомобили.

"Заводът ще даде тласък за развитието на цялата провинция Шлезвиг - Холщайн и най-вече за западното крайбрежие", каза министърът на икономиката на провинцията Клаус Руе Мадсен.

Целта е районът да се превърне в център за енергийния преход на основата на зелена енергия от вятърни централи и там да бъдат разположени центрове за проучвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още