IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите между автопроизводителя Fisker и евентуален негов спасител пропадат

Нюйоркската фондова борса планира да отпише акциите на компанията, след като спря търговията с тях

13:15 | 26.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Преговорите на финансово затруднената Fisker с голям автомобилен производител за потенциална сделка пропаднаха, като Нюйоркската фондова борса (NYSE) планина да отпише акциите на американския производител на електромобили поради „ниската им оценка“, съобщава Ройтерс.

NYSE спря търговията с акции на компанията в понеделник. Преди това книжата се търгуваха при 0,09 долара за акция, след като затвориха последната сесия миналата седмица при цена от 0,13 долара.

Прекратяването на преговорите с неназования автомобилен производител накара Fisker да потърси стратегически опции, включително вътрешно или извънсъдебно преструктуриране и сделки на капиталовите пазари.

В случай на отписване от компанията ще се изисква да предложи обратно изкупуване на своите необезпечени конвертируеми книжа с падеж през 2026 г. и ще доведе до неизпълнение по първостепенните обезпечени конвертируеми книжа с падеж през 2025 г.

„Понастоящем нямаме достатъчно парични резерви или източници на финансиране, достатъчни за покриване на всички дължими суми по облигациите за 2026 г. или облигациите за 2025 г. и в резултат на това подобни събития биха могли да имат съществен неблагоприятен ефект върху нашия бизнес, резултатите от дейността и финансовото състояние ," предупреждава компанията.

По-рано този месец Fisker сигнализира, че може да подаде молба за защита от фалит, ако не успее да овладее нарастващите запаси на фона на слабото търсене.

Потенциален фалит ще направи Fisker втората неуспешна автомобилна компания на Хенрик Фискер, който започва кариерата си като автомобилен дизайнер и работи като консултант за Tesla.

Предишният му опит, Fisker Automotive, стана жертва на финансовата криза от 2008 г., като компанията обяви фалит през 2013 г., въпреки че получи заеми за 192 млн. долара от Министерството на енергетиката на САЩ.

Последното предприятие на Fisker беше основано през 2016 г. и излезе на борсата чрез сливане с фирма със специално предназначение (SPAC), осигурявайки си оценка от 2,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още