IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fisker е доставила около 4700 електромобила през годината

Обемите през последното тримесечие са над четири пъти по-големи спрямо предходния период

13:56 | 30.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електромобили Fisker обяви, че доставките на захранвани с електричество превозни средства са нараснали повече от четири пъти през последното тримесечие, с което общите доставки за годината достигат около 4700 броя.

Увеличението на тримесечните обеми на продажбите се дължи главно на силното търсене на SUV модела Fisker Ocean, който се предлага на цена от 69 000 долара.

Fisker стартира първите доставки за клиенти в САЩ през юни, припомня Ройтерс.

Компанията ще обяви план през януари за увеличаване на продажбите и доставките, за да приведе производствения си капацитет в съответствие със силното търсене на Ocean.

По-малките фирми за електромобили са изправени пред намаляващи парични резерви, притиснати от високите разходи, свързани с увеличаването на производството и ценовите понижения за стимулиране на търсенето.

Fisker, която разчита на австрийското звено на подизпълнителя Magna International за производство на своите автомобили, е произвела 10 142 автомобила през 2023 г.

Компанията обаче намали годишната си прогноза за производството два пъти през последните два месеца, тъй като забави монтажната дейност, за да отговори на нуждите от оборотен капитал.

Два допълнителни модела на Fisker, пикап и по-малък SUV, трябва да бъдат пуснати на пазара до 2025 г. SUV моделът, наречен PEAR, ще бъде произведен съвместно с Foxconn в Охайо, но е необходим допълнителен капацитет и за двата модела.

Главният изпълнителен директор Хенрик Фискър е убеден, че компанията все още е напът да постигне печалба и заяви, че тя ще отчете двуцифрен марж тази година в съответствие с годишната прогноза за 8-12% брутен марж за 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 30.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още