IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fisker сигнализира, че може да подаде молба за защита от фалит

Компанията не е извършила изискуемо лихвено плащане от около 8,4 млн. долара по своите необезпечени конвертируеми облигации с падеж през 2026 г.

17:47 | 18.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен стартъп Fisker Inc. спира производството през следващите шест седмици, тъй като ръководството му се стреми да овладее нарастващите запаси и да избегне евентуална необходимост от подаване на молба за защита от фалит, пише Bloomberg.

Компанията не е извършила изискуемо лихвено плащане от около 8,4 млн. долара миналата седмица по своите необезпечени конвертируеми облигации с падеж през 2026 г., става ясно от регулаторен документ. Fisker предупреди, че може да не е в състояние да изпълни задълженията си за обслужване на дълга и „може да се наложи да потърси защита съгласно приложимите закони за фалит“.

Акциите на Fisker поевтиняват с 14% в началото на редовната търговия. От началото на тази година тяхната цена се срина с 90 на сто.

Fisker също така обяви, че планира да набере до 150 млн. долара чрез сделка за финансиране с притежателя на своите конвертируеми книжа с падеж през 2025 г. Базираният в Лос Анджелис производител на електромобили не идентифицира съществуващия инвеститор, като заяви, че финансирането ще бъде организирано на четири транша и при определени условия.

Последните новини около Fisker подчертават тежкото финансово състояние на компанията, която предупреди в края на февруари, че се съмнява относно способността си да се задържи в бизнеса.

Fisker заяви, че ще съкрати 15% от работната си сила, тъй като се сблъсква с производствени проблеми и критики от страна на продавачи на къси позиции.

Пазарната капитализация на Fisker се срива. Графика: Bloomberg Пазарната капитализация на Fisker се срива. Графика: Bloomberg

Концернът казва, че продължава преговорите с неидентифициран голям автомобилен производител за потенциална инвестиция и партньорство за съвместно развитие. Bloomberg съобщи по-рано този месец, че компанията преговаря с японската Nissan Motor Co., цитирайки източници, запознати с въпроса.

В своето изявление Fisker изтъква, че има около 4700 превозни средства като запас на стойност над 200 млн. долара. Компанията поставя на пауза производството в Грац, Австрия, от тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още