IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсов крах за Ferrari след колеблив отчет и разочароващи перспективи

Компанията не успява да компенсира спада на продажбите в Китай със стабилното представяне в Европа и Америка

16:52 | 07.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Ferrari NV отчитат най-големия си ценови спад за последните три години, след като производителят на луксозни автомобили отчете по-слаба от очакваното печалба и не успя да повиши перспективата си, съобщава Bloomberg.

Увеличението на доставките в Европа и Америка не успява да компенсира 20-процентния спад в Китай, където митата по вноса тежат върху рентабилността на произведените в Италия суперколи на Ferrari. Коригираната оперативна печалба на концерна все пак е в съответствие с прогнозите.

„Чудя се дали някои инвеститори са очаквали повишение“, изтъква Том Нараян, анализатор в RBC Capital Markets.

Акциите на Ferrari поевтиняват с цели 6,7% на борсата в Милано, най-големият им спад в рамките на деня от май 2021 г., като търговията с книжата беше временно спряна. Въпреки това от началото на годината цената на акциите расте с около 40%.

Автомобилните производители са притиснати от по-широкия икономически спад, който започва да тежи дори върху устойчивите на подобни сътресения потребители на луксозни стоки. Porsche AG предупреди миналия месец за забавяне в Китай, където купувачите са отложили покупките, тъй като кризата с недвижимите имоти подкопава доверието.

Финансовото представяне на Ferrari като цяло е в съответствие с прогнозите, като компанията потвърди насоките си за цялата година на фона на стабилното търсене на модели като Daytona SP3.

Въпреки че главният изпълнителен директор Бенедето Виня стартира преход към електрическо задвижване, Ferrari все още разчита на своите печеливши превозни средства с двигатели с вътрешно горене, за да защити маржовете. Коригираната печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация расте с 13% през периода до 605 млн. евро.

Конкуренцията междувременно се засилва. През февруари китайската BYD Co. представи луксозен електромобил на цена от около 233 хил. долара.

Базираната в Маранело Ferrari изгражда фабрика за производство на хибридни и електрически автомобили, която ще бъде готова следващия месец, като първият изцяло електрически модел се очаква в края на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още