IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как талибаните може да променят и мобилната електрификация?

Афганистан се озова в средата на „проклятието на ресурсите“ - изобилието от метали и природни богатства не може да се превърне в печалба

16:26 | 21.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кобалтът - една от ценните съставки за съвременните електромобили. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Кобалтът - една от ценните съставки за съвременните електромобили. Снимка: Bloomberg LP

Завръщането на талибаните в Кабул и идването им на власт е водеща новина в медиите. Като оставим настрана политическите и социалните съображения за събитията в Афганистан, трябва да се помни, че това една от най-бедните държави в света, която всъщност стои на истинска златна мина.

Или по-скоро върху литий, кобалт и други благородни метали за производство на батерии и електрически автомобили. Според доклад, публикуван от изследователската служба на Конгреса на САЩ, през 2020 година 90% от афганистанското население са живели с по-малко от 2 долара на ден. В същото време в недрата на страната има съкровищница, която CNN оценява на трилион долара. 

Афганистан е страна с огромни минерални ресурси и това може да изиграе стратегическа роля в близко бъдеще, ако талибаните успеят да запазят властта си. В миналото те финансираха организациите, изграждайки империя около опиума, но днес те биха могли да се съсредоточат върху извличането на суровини. Това са литий, кобалт, никел, желязо, мед и злато. Тяхното присъствие беше открито за първи път преди около половин век от съветски изследователи, които сега осъзнават търговската стойност на тези ресурси. А днес те стават още по-ценни, тъй като са необходими за направата на батерии за електромобилите.

Липсата на политическа стабилност, през която страната преминава от известно време, доведе до това, че слабите институции не могат да планират икономически интервенции. Правителството не прави нищо по въпроса и активността, дори в частния сектор, е сведена до нула. Минната индустрия, която може да бъде добре печеливша, на практика не съществува.

Така страната се озова в средата на това, което експертите наричат „проклятието на ресурсите“. Това означава, че изобилието от метали и природни богатства не може да се превърне в печалба. Причината за случващото се, не само в Афганистан, са вътрешните проблеми, както и фактът, че европейските и американските компании се възползват от ниската цена на работната сила и така създават един порочен кръг.

Сега въпросът е следният – „Може ли идването на талибаните на власт и съответно напускането на чуждите военни сили от страната да промени ситуацията?" И ако това стане - кой би се възползвал?  Големите производители на батерии вече работят с компании в Боливия, Демократична република Конго, Австралия или Китай.

Някои експерти са скептични и смятат, че новото правителство за Афганистан трудно ще успее да се справи с регулирането на добива и технологичното развитие, които са основни за тази дейност. Те са на мнение, че това ще отнеме още много години, тъй че при тази обстановка на нестабилност никой не би инвестирал в страната. Още повече - ако САЩ обявят новите владетели на Кабул за терористична организация, всякакви официални отношения със страната стават невъзможни.

Целия материал прочетете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още