IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво крие бъдещето за автономните превозни средства?

Представителите на индустрията за самоуправляващи се автомобили са категорични - необходимо е още време за усъвършенстване на технологиите

14:44 | 05.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Какви ползи могат да предложат автономните технологии?

Ако технологията за автономни автомобили продължава да напредва, както предполагат много анализатори, тези превозни средства всъщност биха могли драстично да намалят броя на инцидентите по пътищата. Десетки хиляди хора в САЩ загиват при автомобилни катастрофи всяка година.

Националната администрация за безопасност на движението по магистралите (NHTSA) изчислява, че 94% от автомобилните произшествия са причинени от човешка грешка. Ограничаването на човешкия фактор може да доведе до по-малко смъртни случаи и наранявания и намаляване на икономическите щети, ако автоматизираните системи се справят със задачата да станат по-ефективни.

Могат ли автономните превозни средства напълно да заменят конвенционалните автомобили?

С наличието на огромен брой смъртни случаи и огромни разходи, произтичащи от автомобилни катастрофи поради човешка грешка, някои хора се питат дали човешкият фактор при шофирането може да бъде премахнат, ако автономните превозни средства се окажат значително по-безопасни.

Вероятно ще е необходим огромен технологичен напредък преди пълното премахване на конвенционалните откъм начин на управление превозни средства. Но някои хора от тази област виждат, че промяната вече се случва. Илон Мъск заяви още през 2015 г., че вярва, че колите, управлявани от хора, един ден ще бъдат забранени, тъй като автономните превозни средства ще бъдат много по-безопасни.

Експертът по роботика и изкуствен интелект Родни Брукс написа в доклад през 2017 г., че пред автономната технология има дълъг път до момента, в който ще успеят да изместят човешкия фактор. Брукс обаче заяви, че вярва, че много хора, които четат доклада му, ще видят, че автономните превозни средства ще успеят да премахнат традиционното шофиране в рамките на техния живот.

Добра среда ли е за инвестиране технологията на автономните автомобили?

С автоматизираните системи за шофиране, които продължават да се усъвършенстват, е разумно да се смята, че технологията може да бъде огромен трамплин за компании, които са в състояние да извлекат печалба. Business Insider Intelligence съобщава, че приблизително 10 милиона автомобила с автоматизирана навигационна технология ще излязат на пазара през 2020 г. Анализатори прогнозират, че приблизително 15% от автомобилите, продадени през 2030 г., ще бъдат напълно автономни. Intel смята, че глобалният пазар на автономни превозни средства ще надмине 7 трилиона долара годишно до 2050 г. Morgan Stanley изчислява, че предоставянето на услуги за автономни превозни средства ще се превърне в индустрия от 200 милиарда долара годишно за телекомуникационни доставчици през 2050 г. и очаква приблизително 300 милиона автономни превозни средства да излязат на пазара до средата на века.

Акциите на компаниите, стоящи зад автономните технологии

Все още е рано да се твърди окончателно кои ще бъдат големите победители в автономната революция.

Alphabet

Alphabet обособява своето автономно звено Waymo през 2016 г. - компания, което се превръща в един от първите лидери в тези технологии.

Waymo си партнира с производителите на автомобили Fiat Chrysler и Jaguar Land Rover и купува и актуализира превозни средства в големи количества, за да разшири бързо своя автопарк. Силната позиция на Alphabet в обработката на данни ѝ дава големи предимства в сфери като изкуствен интелект.

General Motors

General Motors е агресивен играч на автомобилната арена без шофьори. Големите инвестиции на компанията, съчетани със стабилната ѝ опора в пространството на електрическите превозни средства и мащабния експертен опит в производството на автомобили, биха могли да ѝ помогнат да набере скорост пред останалите конкуренти.

Автономното звено на GM Cruise привлече милиарди долари инвестиции от компании, включително Honda и Softbank, за разработването на ADS технологии. Заедно с Waymo изглежда, че Cruise е в челните позиции в съревнованието между автономните таксита.

NVIDIA

Силата на NVIDIA в чиповете превръща компанията в лидер в областта на изкуствения интелект и машинното обучение. Бизнесът на компанията исторически се разраства около създаването на графични процесори, които се използват в игралните конзоли и персоналните компютри, фокусирани върху видеоигри. Въпреки това опитът на компанията в графичните процесори означава, че тя вече действа по разработването на видовете хардуер и софтуер, необходими за обработка на визуални данни.

Да може да анализира и да реагира на околната среда е основата на ADS технологията, а усилията на компанията да адаптира процесорите и софтуера, за да отговори на специфичните изисквания за превозните средства без шофьори, ѝ помогнаха да увеличи клиентската си база.

Baidu

Baidu управлява най-добрата търсачка в Китай, а водещата позиция на компанията в най-големия интернет пазар в света ѝ дава достъп до огромно количество данни, за да захранва и усъвършенства своите ИИ приложения. Достъпът до повече свързани потребители и повече данни изглежда определящото предимство в пространството на ИИ технологиите и тази сила вероятно ще се пренесе върху автономните технологии.

Защо ограниченията за автономното управление на автомобили няма да попречат на успеха на технологията?

Въпреки че все още се намира в ранен етап на развитие, за да се предвиди какво точно ще е бъдещето на автономно управляващите се автомобили, бързото развитие на технологията предполага, че тя ще продължи да се усъвършенства и да се придвижва към пазара. Секторът все още трябва да преодолее много ограничения преди технологията да може да функционира перфектно, а опасенията относно безопасността на автономните превозни средства и по-широкото обществено въздействие, произтичащи от потенциалните промени, като свиването на работните места в транспортния сектор, трябва да се обмислят сериозно.

И все пак, ако технологията продължи да се усъвършенства, има голям шанс автономно управляваните превозни средства в крайна сметка да бъдат приети в широк мащаб и да проправят пътя за намаляване на смъртните случаи, нараняванията и разходите, свързани с произшествията. Напредъкът в изчислителната мощност и мрежовата свързаност, съчетани с много стимули за по-нататъшна автоматизация и технологична революция, предполагат, че е само въпрос на време преди роботизираните коли да се появят навсякъде по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още