IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай, имаме проблем: Как войната в Украйна заплашва „златната мина“ на Volkswagen

Украинската криза засилва политическите предизвикателства за германската компания, която генерира половината от печалбата си в Китай

18:07 | 20.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Войната в Украйна усложни ситуацията. Руската инвазия засили дискусията около достойнствата на толкова сериозно инвестиране в страни с авторитарни политически системи и привлече вниманието към възможността Китай да се опита да поеме контрола над Тайван чрез военни средства.

Ако Китай предостави военна помощ на Русия - както твърдят американските служители - това може да доведе до бойкоти на потребителите и призиви за изтегляне от китайския пазар.

„Това, което трябва притеснява германските компании, е историята на Русия, в смисъл, че можете да видите колко рисковани са инвестициите в авторитарни велики сили, които обмислят да използват армията си, за да превземат друга територия“, казва Торстен Бенер, директор на базирания в Берлин Global Public Policy Institute. „Най-големият пътеводител за по-реалистична китайска политика в Германия е Си Дзинпин, защото той прави повече от всеки друг, за да ни убеди, че подходът на Меркел да ставаме все по-зависими от Китай и да лъжем себе си, че Китай се отваря. . е грешен“, добавя Бенер. 

Във вторник Дийс заяви, че е нереалистично мултинационалните компании да се оттеглят от всички авторитарни държави, след като преди това Volkswagen обяви, че може да се наложи да разшири производството извън Европа в случай на продължителна война в Украйна.

 „Ако ограничим бизнеса си само до установени демокрации, които представляват около 7 до 9 процента от световното население, тогава очевидно няма да има жизнеспособен бизнес модел за производител на автомобили“, предупреждава Дийс.

Въпреки че Воленщайн признава, че „никога не се знае“ как Пекин ще реагира на критичен коментар на германски служител, той казва, че Volkswagen все още се радва на „преференциално третиране“ в Китай. Компанията е единствена сред чуждестранните производители на автомобили, която има право да сформира трето съвместно предприятие, Volkswagen Anhui, и да притежава мажоритарен дял в него, знак за „специфичното доверие, което китайското правителство гласува на групата Volkswagen“, изтъква Воленщайн.

Растящ пазар

На фона на политическото напрежение Volkswagen настоява, че китайският ѝ бизнес показва признаци на възстановяване. Групата в момента продава 15 000 електрически превозни средства в страната на месец, което означава, че тя е напът да подобри своите цели за местния пазар от поне 140 000 продадени електрически коли за 2022 г.

Volkswagen е изградил 125 шоурума за своята гама ID в големите градове, като често ги поставя в средата на местните търговски центрове.

Но на фона на засилващата се конкуренция, особено при елкетромобилите, стратегията на Volkswagen за разширяване в Китай може да се окаже ненадеждна, коментира Дън.

Дийс обаче не е съгласен.

„Все още смятам, че добавянето на капацитет е предимство, Китай ще бъде най-големият пазар за растеж в обозримо бъдеще“, изтъква шефът на групата. Според него Volkswagen все още разполага с пазарен дял в Китай, който е два пъти по-голям от този на втория в класацията.

Въпреки че съперниците на групата се борят за по-добра позиция, на китайския пазар все още много място за разширяване. Приблизително 200 на всеки 1000 китайци притежават автомобил, в сравнение с повече от 650 души в Европа. Тази възможност, изчисляват ръководителите на Volkswagen, си струва риска от правене на бизнес в Китай.

„Ако не сте в Китай, имате проблем“, изтъква Дийс пред FT. "Ако сте в Китай, имате шанс", добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Малкото име на външната министърка е много интересно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Горките копейнишки мишуета, пак ли фантазирате? Китай отдавна ви е отсвирил в името на собствения си интерес, наивни същества с петолъчки. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Не ги питай, не им го пише в опорките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Valentin13
преди 2 години
т.е. започна Третата световна, а сега да видим кой е по-силен. Абе да питам освен Русия и Китай някой друг има ли хиперзвуково оружие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Слава Ухани! (каза **** Ненси Пелоси, не знаейки как се чете Украина)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още