IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск с нови обещания: Роботакси, нов Roadster и дебют на Cybertruck през 2023 г.

Милиардерът откри четвъртата гигафабрика на Tesla в Тексас, докато компанията се стреми да увеличи глобалното си производство на 2 млн. електромобила

12:46 | 11.04.22 г. 2
<p>
	<em>Източник: Официален акаунт на Tesla в Twitter</em></p>

Източник: Официален акаунт на Tesla в Twitter

Американският производител на електромобили Tesla Inc. ще стартира производството на дългоочаквания електрически пикап Cybertruck в своята нова фабрика в Остин, Тексас, през следващата година. Компанията работи по специален модел роботакси, в който е интегрирала своя софтуер за автономно управление, заяви главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск по време на церемонията по откриването на новата американска фабрика.

Мъск, който се появи на събитието с каубойска шапка и слънчеви очила, даде старта на търговското производство на първата партида електромобили Model Y в Остин в четвъртък (7 април), като заяви, че фабриката ще разшири годишния си капацитет до 500 хил. превозни средства, преди да бъде стартирано търговското изграждане на Cybertruck. 

Планираният максимален капацитет на съоръжението е 1 млн. превозни средства годишно. 

„Ние целим, само с програмата за Model Y, да стигнем половин милион бройки годишно и след това ще започнем да произвеждаме Cybertruck тук, през следващата година“, посочи Мъск.

50-годишният милиардер и предприемач заяви още, че Tesla работи върху други продукти, за които посочи, че за момента ще останат в тайна. По думите му е налице по-широко внедряване на бета версията на софтуер за напълно автономно шофиране. Само ограничен брой клиенти на компанията имат възможност да тестват софтуера.

„Не мога да дам подробности засега, но това, което мога да кажа, е, че ще преминем към наистина огромен мащаб“, коментира още темата за автономното шофиране Мъск. „Огромен мащаб, напълно автономно шофиране, ще има специално роботакси, което ще изглежда доста футуристично“, добавя той.

Мъск не предостави подробен график за пускането на забавените продукти, като второто поколение на спортния автомобил Roadster и влекача Semi, но посочи, че през 2023 г. Tesla ще бъде по-фокусирана върху продуктите за разлика от настоящата година, в която компанията залага на обема на производството.

„Тази година залагаме на увеличението на мащаба, а през следващата ще има вълна от нови продукти“, изтъква Мъск.

Станала известна като „Кибер родео“, церемонията по откриването на завода в Остин включваше и обиколка на фабриката, като посетителите имаха възможността да видят различните производствени техники, на които залага Tesla.

Мъск добави, че в комплекса компанията ще започне и собствено производство на батерии за електромобили.

С разширяването на производството Tesla очаква да произвежда около 2 млн. превозни средства през 2023 г. В момента компанията разполага с четири завода за сглобяване – във Фримонт и Остин в САЩ, в Шанхай в Китай и в Грюнхайде в Германия.

Много от почитателите на Tesla изчакват пазарния дебют на Cybertruck, за да се сдобият с електромобил. Компанията вече е изпреварена от Rivian, който пусна в продажба в края на 2021 г. своя R1T. През следващите седмици се очаква Ford да представи на света своя дългоочакван F-150 Lightning.

Според Сам Фиорани от AutoForecast Solutions производството на Cybertruck ще започне към края на следващата година.

„След представянето на Model Y гигафабриката в Тексас ще започне да произвежда и Cybertruck, чието изграждане е планирано да започне през октомври 2023 г.“, посочва Фиорани.

По думите му влекачът Semi се очаква да се появи на пазара през 2023 г., но производството му може да се забави. „Tesla се готви да представи голям търговски микробус през 2024 г. в зависимост от това как се движи графика с Cybertruck“, посочва анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Браво ! Прогрес ! Кога ще видим и нещо за обикновения човек но с руски произход ? На човека не му трябват бомби и ракети а добър живот :) С тези ресурси Русия можеше да го направи за всички руснаците , но уви ... това си могат руските управляващи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Напушеното плямпало пак обещава :)А не можа да пусне дори фабриката в Берлин в действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още